Üzenet a szakrálisból IV.

Ars Sacra-kiállítás negyedszerre Kolozsváron


2020. szeptember 14.

Negyedik alkalommal nyitották meg Kolozsváron az Ars Sacra – Üzenet a szakrálisból című képzőművészeti kiállítást, amelyen idén 23 erdélyi képzőművész változatos technikákkal készült alkotásai tekinthetők meg október 4-ig. A tárlatot László Attila főesperes-plébános nyitotta meg a járványügyi intézkedéseknek megfelelően a Szent Mihály plébánia Szentegyház utcai kiállítótermének otthont adó épület belső udvarán.

A főesperes kiemelte: a kiállítás megtekintése lehetőséget nyújt arra, hogy a szív és a lélek mélyére is eljuttassuk az „állj meg egy kis időre” felhívást: „állj meg, hogy érkezz meg magadhoz és láss tovább a jelen horizontján.” Hozzátette: az ember alkotó képessége áldás és jutalom, amely lehetővé teszi a Teremtő munkájának átadását és folytatását, így az alkotás válik emberségünk legegyetemesebb kötelékévé.

A kiállítás megnyitóján László Attila főesperes-plébános köszöntötte a jelenlévő művészeket és műkedvelőket

Az Ars Sacra kiállítás kurátora, Sabău Trifu Cristina hangsúlyozta: az esemény hiánypótló, hiszen a tárlat által olyan kulturális gesztus jön létre, amely tudatja a külvilággal, hogy a szakrális világ sokak számára fontos és sokak életében van állandó jelenléte. A kurátor a kiállítás három fő célját határozta meg: felkarolni a transzcendens világ tematikájában alkotó művészeket, párbeszédet indítani az egyház, a művészek és a műkedvelők között, valamint támogatni a lelkiség elmélyítését az alkotás folyamata és az elkészült művek megtekintése által egyaránt.

Az Ars Sacra kiállítás változatos technikákkal alkotó művészek munkáit gyűjti össze

Az esemény összművészeti jellegéhez járult hozzá Pál Kincső és Bilibók András előadása, amelyben a kortárs francia Philippe Rombi Ave Maria és Kodály Zoltán Nauszikaa című művét hallhatták a résztvevők. Ezt követően Bodó Márta, a kiállítás társszervezője megjegyezte, hogy a tárlat létrejöttének folyamata minden évben közösségi élmény a szervezés kezdetétől egészen a megnyitó pillanatáig. Bodó Márta úgy fogalmazott: számára az idén megtekinthető alkotások egyik kiemelkedő szimbóluma az angyal, így a megnyitó további részében felolvasott egy részletet Andrei Pleșu Angyalok című könyvéből, majd egy Borbély Szilárd verssel zárta gondolatait és egyben a tárlat megnyitóját is.

(Fotók: Rohonyi. D. Iván)

Csiki Zsuzsanna


******

https://www.facebook.com/zilahi.nono/posts/2770592586519333

***
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=691807745019866&id=249675062566472