A Barabás Miklós Céh fiataljai a nagyvilágban

A Képzőművészeti Karaván programsorozat keretében június 10-én, csütörtökön a zentai Városi Múzeumban megnyitották a Kortárs magyar képzőművészet Erdélyben című kiállítást, ahol a kolozsvári székhelyű Barabás Miklós Céh alkotói, Antal-Tövissi Anna grafikusművész, M. Lovász Noémi grafikusművész és Sipos László festő-grafikusművész alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.
A kiállításmegnyitón Pejin Attila, a zentai Városi Múzeum vezetője elmondta, a Barabás Miklós Céh elnevezésű erdélyi magyar képzőművészeti egyesületet 1929-ben hívták életre – eredetileg az Erdélyi Helikon íróinak védnökségével –, és 1945-ig működött. A kezdeti célok között szerepelt a műpártolás, az egyesület tagjainak erkölcsi és anyagi támogatása, a rendszeres tárlatszervezés, a kapcsolattartás az erdélyi román és szász képzőművészekkel, valamint egy állandó műcsarnok felépítése Kolozsváron. A magyar biedermeier festészet egyik legkiválóbb mesteréről elnevezett szervezet 1994-ben alakult újra, és azóta is az erdélyi magyar képzőművészet egyik legfőbb védőernyője, amely folyamatosan gondoskodik arról, hogy a térség magyar festészetének, szobrászatának és iparművészetének értékes alkotásait rendszeresen megismerhesse a nagyközönség.
A zentai kiállítás létrejöttének előzménye, hogy a magyarországi Oktatási és Kulturális Minisztérium Új tudás – műveltség mindenkinek programjának keretében a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet három Kárpát-medencei regió – Erdély, Felvidék és Muravidék – egy-egy képzőművészeti szervezetét, műhelyét együttműködésre kérte fel az erdélyi, a felvidéki és a muravidéki kortárs művészet értékeinek bemutatására, a művészetkedvelő közönség nevelése, illetve a határon túli művészeti műhelyek megmutatkozási lehetőségeinek bővítése érdekében.