Ariadnae XXIV. -Textilművészek online kiállítása

Ariadné leleménye

Sok szó esett az ókori krétai királylány bűvös gombolyagáról, a fonalról, amely kivezette szerelmét, a szörny Minótauroszt megölő Thézeuszt a labirintusból. A legenda évezredeken át megmaradt, jelképpé vált, a hősnő és története számos alkotót megihletett, remekművek hosszú sorával gazdagította az emberiség művészi, szellemi kincsestárát. A marosvásárhelyi textilművészek a nevét kölcsönözték huszonnégy évvel ezelőtt, amikor elhatározták, hogy évente ilyenkor tavasszal nagy, közös kiállításon mutatják be friss termésüket. A rendezvény gyökeret vert a városban, országossá vált, sőt olykor nemzetközi jelleget is öltött, a közönség és a szakma az egyik legszebb és legrangosabb művészeti eseményként tartja számon az Ariadnaet. A textilművészek lelkesen készülnek rá, nemes versengésben igyekeznek minél értékesebb, minél eredetibb munkákkal bizonyítani tehetségüket, kreativitásukat, igényességüket. Mindig valami újat is keresve. A textilművészet ugyanis úgy ágyazódott a tradíciókba az eltelt évszázadok folyamán, hogy időről időre újítani is kívánt, művészeti kísérletezésekkel próbált mindegyre fennebb lépni, gyarapodni. Ez jellemezte a Vásárhelyen felvirágzott Ariadnae közel negyedszázadát is. A művésznők – mert szinte százszázalékban alkotónőkről beszélhetünk – dicséretes következetességgel hasznosították az elődök nyújtotta hagyományokat, de ugyancsak nagy kedvvel figyeltek mindarra, ami tematikában, hangvételben, anyaghasználatban, technikában a mai kor és a lehetséges jövő sajátja. A két vetület egyensúlya, a textilművészek fantáziája, szépérzéke, érzékenysége, szellemi, lelki nyitottsága akkor is emlékezetes, közönségvonzó kiállításokat eredményezett, amikor a szociális, gazdasági lét és a közhangulat kedvezőtlenül befolyásolta a kiállító tevékenységet. Ez a lelkes csapat, amelyet a főszervező kurátor, Nagy Dalma mindig mozgósítani tudott, az idén – akárcsak az egész emberiség – eddig nem tapasztalt krízishelyzetben találta magát. Már akkor meghirdették az Ariadnae XXIV. felhívását a benevezésre, és kitűzték a határidőket, amikor a pandémiára és következményeire még jóformán senki sem számított. Ismerjük a folyamatot, nem részletezzük, mint minden nyilvános rendezvény, ez sem gyűjthette egybe az érdeklődőket, az Art Nouveau Galériába tervezett tárlatot le kellett mondani. A művészek azonban nem mondtak le a bemutatkozásról. Az alkotásaik elkészültek, lefotózták, és virtuálisan viszik őket a nézők elé.

Május 4-től, mától május 29-ig a Facebookon lehet megnézni, megcsodálni a 60 alkotást. A mellékletünkben is közölt plakát alján található a tárhely, a honlap a benevezett 42 textilművész munkáival. A legtöbb, 14 kiállító marosvásárhelyi, de mint általában, most is népes a temesvári részvétel, 12 művész és egyetemi hallgató textíliái láthatók az online kiállításon. Kolozsvár most kisebb létszámban, öt művész-szel képviselteti magát, Nagyvárad meg ezúttal egyáltalán nem. A bemutatkozók között vannak még besztercei, sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai, székelyudvarhelyi, dévai, suceavai, zsilvásárhelyi textilművészek.

Huszonnegyedszer is méltán számot tart az elismerésre Ariadnae. Vagy Ariadné, a magyar átírás szerint. A számmisztika különben úgy tartja, hogy a 24 a szerelem, a pénz, a kreativitás száma. Ezen az online tárlaton is tetten érhető az érzelem, ugyanúgy a kreativitás is. Pénzt aligha hoznak a művészeknek a munkák, annál több örömet szerezhetnek a nézőknek. És ez sem semmi ebben a drámai vagy tragikus időszakban, amikor mindenkire rátelepedett a koronavírus, illetve annak megannyi nyomorúsága. Érthető, hogy a kiállított textíliák nagy hányadát is ez a mostani vészállapot ihlette. Érdekes, hogy ezt is hányféle módon lehet megközelíteni. Reméljük azonban, hogy ez az idei virtuális megoldás egyszerinek bizonyul, és jövő tavasszal ismét megszokott helyén, a Kultúrpalotában, élőben tapsolhatunk a kiállító művészeknek.

Puskai Sarolta: Korona idő II.


Kozma Rozália: Dimenziók között


Csíky Szabó Ágnes: Helyzet


Kolumbán Kántor Zita: Gloria Mundi


Nagy Dalma: Részlet


Hunyadi Mária: A tenger gyümölcse