Bálint Tibor írói világa – képzőművész szemmel


Nmeth Jlia s Kntor Lajos a megnyitn - HORVTH LSZL felvtele Németh Júlia és Kántor Lajos a megnyitón - HORVÁTH LÁSZLÓ felvétele
Bálint Tibor írói világa – képzőművész szemmel címmel nyílt kiállítás november 28-án a belvárosi unitárius egyházközség kiállítótermében, a Kolozsvár Társaság és a Bálint Tibor Baráti Társaság közös szervezésében. A 20. századi erdélyi magyar irodalom kiemelkedő személyiségének emléke előtt tisztelgő tárlatot Kántor Lajos irodalomtörténész nyitotta meg, kifejtve: a felhívásra beérkezett alkotások leginkább az író munkásságának szellemiségéhez, részben életének helyszíneihez kapcsolódnak. – A legjobb tíz festmény helyet kap majd a reményeink szerint még idén megjelenő Bálint Tibor-emlékkötetben – hangsúlyozta a Kolozsvár Társaság elnöke.

Németh Júlia műkritikus megjegyezte: a festmények hűen tükrözik a Bálint Tibor által képviselt gondolatiságot, szellemiséget, s mivel alkotóik különböző nézőpontokból közelítették meg a témát, ezáltal sikeredett igazán változatosra a tárlat. Az író által igen kedvelt műfaj, a tárca vizuális elképzeléséhez hasonlít a kiállítás: a művészek elemzik, behatolnak Bálint Tibor műveinek világába, és saját elképzeléseiket is felhasználva alkotnak képet az író szellemiségéről.

A tárlaton Soó Zöld Margit, Kádár Tibor, Miklós János, Forró Ágnes, Finta Edit, Sipos László, Székely Géza, M. Lovász Noémi, B. Nagy Gabriella, Felházi Lenke Zsuzsanna, Bokor Ernő és Horváth Gyöngyvér festményeit állították ki, amelyek december közepéig tekinthetők meg a belvárosi unitárius egyházközség épületében (Brassai utca 6. szám). A tárlat egyébként annak a rendezvénysorozatnak a része, amelynek első kiállítását egy héttel korábban nyitották meg a Kolozsvár Társaság főtéri székházában, ugyanebben a témában készített gyermekrajzokból.

POLACSEK PÉTER