Csata Hermina faliszőnyegei a dési galériábanCsata Hermina kzpen munkit Ion Murean s Alexandra Rus mltatta  A SZERZ FELVTELE Csata Hermina (középen) munkáit Ion Mureşan és Alexandra Rus méltatta – A SZERZŐ FELVÉTELE
Csata Hermina kolozsvári textil- és festőművész kiállítását nyitották meg nemrég a dési Frézia galériában. Ion Mureşan a galéria vezetője bevezetőjében örömének adott hangot, mint mondta, régi vágya teljesült: Csata Hermina elfogadta a meghívást és elhozta a galeriába az év utolsó, egyben ünnepi kiállítására hímzéstehnikával készült nagyméretű faliszőnyegeit.


Ezt követően a nagyszámú érdeklődőnek bemutatta a művészt, akinek munkái számos kiállításon díjat nyertek, hazai és külföldi, állami és magánkollekciókban szerepelnek Dubai-tól Kanadáig.

A kiállítást Alexandra Rus, a kolozsvári Művészeti Múzeum főmunkatársa nyitotta meg. Méltatásában Csata Hermina alkotásait a román képzőművészet történetében egyedülállónak nevezte. Hozzáfűzte: az európai képzőművészetben is igen ritkán fordul elő az elemi erő, energia, és a mérhetetlen könnyedség egybefonodása.

A faliszőnyegek kompozíciós elemei, mint valami posztbizánci szimbólumok, harmónikusan népesítik be a jól strukturált képi mezőket. „Csata Hermina művészi világa eredeti, rendkívülien harmonikus”,– foglalta össze végezetül mondanivalóját a méltató.

Fennállásának tíz éve alatt a dési Frézia galériának kialakult egy képzőművészetre, autentikus kulturális élményre vágyó látogatóköre. Köszönjük Csata Herminának, hogy elhozta városunkba értékes faliszőnyegeit, amelyeknek nemcsak formai, de festői színvilága is igazi ünnepi hangulatot varázsol a galéria falai közé.

LUKÁCS ÉVA  

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/archive,PArchiveArticleSelectedScreen.v...