Homoródszentmártoni alkotótábor

Román Viktor nevét vette fel a művésztelep


Vasárnap, július 2-án zárult Homoródszentmártoni Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor nyári művésztelepe. Szokás szerint idén is közös kiállítás zárta a munkát, amelyen több mint ötven alkotást tekinthettek meg az érdeklődők.

zarounnepseg2Az ünnepség közönsége

Dr. Sata Attila kurátor, a Homoród-mente Művészetéért Alapítvány (HMA) képviseletében bejelentette, hogy ideje volt a négy évtizede zajló művészeti tevékenységhez hozzárendelni a falu nagy szülöttének nevét, hiszen ezáltal Román Viktor zsenijét és szellemiség népszerűsítve, egyúttal tudatosan felvállalják a nyitást is a modern szemlélet, a korunkra jellemző irányzatokra és technikákra, oly módon, ahogy a névadó is tette a maga idejében, amikor felhagyott a szocreál elvárásaival, és mélyen a létezett szocializmus útvesztőibe kényszerítetten is megtalálta a Párizs – azaz a képzőművészet élvonala – felé vezető utat, de úgy, hogy vállalásával maga is útmutatóvá lett az akkori szabad világban élő alkotók számára. Ez pedig nem egyszerű, nem hétköznapi tett volt.

sztmarton_csoportkep_kicsi_2017Az idei nyári tábor résztvevői – képzőművészek és fotósok – a felvételt dr. Sata Attila bocsátotta rendelkezésünkre

A homoródszentmártoni táborok alapötlete Cseke Péter író, egyetemi tanártól – a községben található Recsenyéd szülöttétől – származik, aki Gámentzy Zoltán, Kusztos Endre, Kedei Zoltán és Szécsi András képzőművészekkel konzultálva, előbb baráti alkotóközösségként szorgalmazta a tábor létrejöttét, amely később – amikor a község vezetése felvállalta a hivatalos keret biztosítását – az erdélyi művésztársadalom és az értelmiség egyik fontos találkozási helyévé vált. Nagy bátorság kellett abban az időszakban ahhoz, hogy egy ilyen kezdeményezést felvállaljanak a település vezetői, s még nagyobb kitartás, hogy a folyamat 1990 után se szakadjon meg.

sataDr. Sata Attila értékel, elemez, elismeréseket ad át és a jövőről beszél

Komoly múltja van a művésztelepnek, s vannak elképzelések is, amelyek iránt haladni lehet a következő időkben mindazoknak, akik már hosszú ideje tagjai az alkotóközösségnek, s azoknak is, akik a továbbiakban kívánnak majd csatlakozni az itt zajló munkához.

Kovacs_es_Szemt_LaszloSz. Kovács Géza és Szent László


https://eszm.ro/2017/07/03/roman-viktor-nevet-vette-fel-a-muvesztelep/#more-19074


http://hargitanepe.eu/taborzaro-kiallitas/
és
http://hargitanepe.eu/homorodszentmartoni-latogatas/