IV. Incitato művésztábor

Dr. Tonk Sándor egyetemi tanár

Hét évtized történéseinek eredménye az, hogy a mai magyarság, jószerint ismét olyan válaszút elé került, olyan sorsforduló előtt áll miként eleink állottak 1100 évvel ezelőtt és ennek a sorsfordulónak tétje, még ha a nagy szavakat kerülni akarjuk akkor is ki kell mondanunk: népünknek a megmaradása. Ezt teszi időszerűvé a millecentenáriumi multidézésünket és emlékezésünket.

Tudjuk és a kereszténység felvétele óta valljuk, hogy ittlétünk hatalmasabb akarat szabbta meg és szabja meg. Ezzel a hittel és reménységgel élve tekintek és tekintsünk az elküvetkező idők elébe s azzal a bizalommal, hogy a második ezredév végén is megünnepelik utódaink itt ezen a helyen reánk emlékezve, s talán azzal a gondolattal, hogy kiállottuk a próbát.


Járai István a Magyar Köztársaság bukaresti Kulturális Központjának igazgatója

Mindenek előtt köszönöm a kezdeményezést, a megvalósítókat és azt a szellemet, ami nem nyugszik, mint a jó ló... Az 1100 évvel ezelőtt ideérkezett őseink tették ünnepeljük, az ünnep nem csupán emlékezés, hanem a közösségi együttlét alapjait is adja és biztosítja. Általában egy változáshoz kapcsolódik, ezért is örvendek ennek a kiállítás légkörének, amiben nem a sok évtizeden át megszokott fájdalom és közös panasz érződik, hanem egyfajta szilajság, egyfajta erő.