In memoriam Szenczi Molnár Albert,Kodály Zoltán, Dsida Jenő

Ha hétfő, akkor Barabás Miklós Galéria

A Barabás Miklós Céh Farkas utcai székháza június 4-én, hétfőn délután ismét szűknek bizonyult valamennyi tárlatlátogató befogadására. A Szenczi Molnár Albert zsoltárfordításai első kiadása megjelenésének 400., valamint Kodály Zoltán és Dsida Jenő születésének 125. illetve 100. évfordulója alkalmából Psalmus címmel rendezett csoportkiállítást Németh Júlia, a Barabás Miklós Céh alelnöke nyitotta meg. Utalt arra, hogy e hármas kerek évforduló számbeli vonatkozásain túl mélyebb összecsengés is rejtőzik: mindhárom alkotót egyfajta sajátos lelki beállítottság, a transzcendencia iránti vonzódás is egybehangolja. Elsősorban talán ez a „zsoltáros lelkület" talált visszhangra a képi megjelenítés mestereinél. A húsz művész, Ábrahám Jakab, Bordy Margit, Essig Kacsó Klára, Forró Ágnes, Gedeon Zoltán, Horváth Gyöngyvér, Keszeg Ágnes, Koncz-Münich Judit, Koncz-Münich András, Kocsis Ildikó, Kováts Ildikó, M. Lovász Noémi, Lőrincz Róbert, Orbán István, Szabó Vilmos, Székely Géza, Takács Gábor, Tompos Opra Ágota, Tosa Szilágyi Katalin és Varga Borbála alkotásait bemutató tárlat rendkívül változatos. A lírai és geometriai absztraktól az expresszionizmus, konstruktivizmus, szürrealizmus érintésével a természethű ábrázolásig terjed a skála. Festmények, grafikák és kerámia tárgyak árulkodnak alkotóik művészi erényeiről.

A tárlatot Székely Géza, az Erdélyi Magyar Művészpedagógusok Egyesülete kolozsvári csoportjának vezetője rendezte, s előzetesének az Apáczai Galéria nyújtott otthont. Németh utalt arra a hasznos tevékenységre, amit a művésztanár végez azzal is, hogy évente több témás kiállítást szervez. A művésztanárok javarésze egyébként BMC-tag is, így szoros kapcsolat alakulhat ki az Apáczai és a Barabás Miklós Galéria között.

Székely Géza ennek az óhajának is hangot adott, bejelentve, hogy őszire Szárnyalás címmel rendezne tárlatot, amelyet mindkét helyszínen bemutatna.

A továbbiakban a Barabás Miklós Céh minden hónap első hétfőjének délutánján nyitná meg újabb tárlatát székházának galériájában. A jelenlegi kiállítás június 28-ig tekinthető meg munkanapokon 10–17 óra között. Az érdeklődők a kiállító művészekkel is elbeszélgethetnek. Bordy Margit június 6-án, szerdán fogadja látogatóit, június 7-én, csütörtökon 10–16 óra között Horváth Gyöngyvér, 16–17 óra között pedig Takács Gábor beszélget a közönséggel. Pénteken 10–13 óra között ismét Bordy Margit, 13 órától 17 óráig pedig Starmüller Katalin ígér szakszerű tárlatvezetést.

A megnyitót igényes művészi műsor kísérte. Élményszerű volt Vindis Andrea színművésznő fellépte. Dsida-verseket tolmácsolt különleges hozzáértéssel, megérdemelt sikert aratva. S a fiatal testvérpár, Szép Gyula Bálint (hegedű) és Szép András (zongora) felléptét is hasonlóképpen jellemezhetjük. Kodály-műveket adtak elő.

(-h)