Kákonyi Csilla


Kákonyi Csilla kecskeméti sikere

Kákonyi Csilla festészete a kecskeméti közönséget is meghódította. Furcsa, hogy a marosvásárhelyi művésznő először jutott el a testvérvárosba, s e fontos magyar kulturális központ művészetkedvelői csak most fedezhették fel az erdélyi magyarság egyik legjelentősebb alkotójának a képeit. Ilyen vonatkozásban sok még a tennivaló. De annál örvendetesebb, hogy az augusztus 5-i tárlatnyitón az óriási hőség ellenére is megtelt a „hírös város” talán legnépszerűbb, de mindenképpen nagy figyelmet érdemlő galériája a Bozsó Gyűjtemény Klapka utcai pompás épületegyüttesében. A helybeliek mellett turisták, még távol-keleti érdeklődők is kíváncsiak voltak a kiállításra. Volt mit megcsodálniuk. A festőművész 35 olajkompozícióját vitte el, nagyokat, kisebb méretűeket a legértékesebbekből, az itthon már jól ismerteket és egészen újakat is, a kecskemétiek így átfogó képet kaphattak Kákonyi Csilla különleges, látomásos festői világáról, mindazokról az erényekről, amelyekben ez az alkotói univerzum bővelkedik. A galéria három termében nagyjából időrendben elhelyezett munkák közül az 1983-as keltezésű Kiáltás a legrégebbi, a Quo vadis homine? és az Aki elmegy a legfrissebb, 2015-ben született. A nyitó percek utáni kötetlen beszélgetésen a festőnek állnia kellett a kíváncsiskodók, kérdezők rohamát is, de szívesen tette. Számára is élményszerű volt az ifj. Bozsó János és Loránd Klára igazgatónő figyelmes gondoskodásával, hozzáértésével rendezett és gördülékenyen lebonyolított esemény, ami a budapesti Szervátiusz Alapítvány kezdeményezésére jött létre. Amint Szervátiusz Klára, az alapítvány elnöke a jelenlevőknek is elmondta, mostantól a Szervátiusz-díjas művészeket ily módon is népszerűsíteni szeretnék. Kákonyi Csilla, aki tavaly ősszel vehette át ezt a rangos elismerést, első a kitüntetett kiállítók idén kezdődő sorában. Amint a helyszínen tapasztaltuk, valóban igen kedvező volt a tárlat és a vendégművész fogadtatása. A sajtó is kitüntette figyelmével. Ezt tükrözi az utólagos média-visszhang is. Újságban, televíziós csatornákon, on-line oldalakon, interneten is olvasható, hallható, látható információ, beszámoló, riport a kiállításról. Ízelítőként kiragadunk néhány részletet Hraskó István anyagából, amely Életet kapnak a színek címmel jelent meg a www.baon.hu honlapon 2015. augusztus 7-én.

 „A kortárs magyar figuratív festészet egyik legizgalmasabb és legnagyobb tudású képviselője – így jellemezte Kákonyi Csillát a kiállítást megnyitó Nagy Miklós Kund művészeti író. Mint kifejtette, az 1940-ben született marosvásárhelyi alkotó munkásságának középpontjában az emberiség jövője, sorsa áll, nem véletlenül adta egyik művének a Quo vadis homine? címet.

– Ha belemélyedünk ezekbe a képekbe, nem biztos, hogy nagyon optimista választ kaphatunk erre a kérdésre, és még sok másikra, melyeket a művésznő feltett. Vannak festmények, amelyek az emberiség sötétebb, csúnyább, lehangolóbb arcát mutatják. De vannak olyanok is, amelyek a megnyugvás, a béke képei, vigasztalást nyújtanak. Ilyen alkotásokkal szebb lehet a világunk – folytatta Nagy Miklós, hangsúlyozva: egyetért Kákonyi Csillával, aki szerint szépet kell teremteni, mert a szépség felemel, körülölel, nemesít.

A művészeti író arra is felhívta a közönség figyelmét, hogy a Bozsó Gyűjteményben nyílt kiállítás a körítés szempontjából is különleges: a sötét termekben szinte kiemelkednek a képek.
– A képekre fókuszált világítás Kákonyi Csilla festészetének egyik legnagyobb erényét és legsajátosabb jellegzetességét tárja a nézők elé: azt a belső fényt, amely a képekből árad. Szembetalálkozunk a ragyogással – mondta Nagy Miklós Kund.

A megnyitón részt vevő művésznő külön köszönetet mondott Lóránd Klárának, a Bozsó Alapítvány kurátorának az elrendezésért, szerinte is „életet kapnak a színek”.- olvasható a fotókkal illusztrált tudósításban.

A kecskeméti kiállítás augusztus 30-ig tekinthető meg, csütörtöktől vasárnapig 10-től 18 óráig.

( nk )


http://kecskemetitv.hu/s_!news/i__32/i__106343