Kultúrák találkozása a Reményik-galériábanA Művészeti Múzeumban (Bánffy-palota) tavaly áprilisban szervezett kiállításuk után újabb alkotásokkal lepték meg a kolozsvári közönséget a tűzzománc fiatal mesterei: a moszkvai születésű Vdovkina Anastasia és a tordai Egri András zománcművészeti munkáit tartalmazó tárlatnak ezúttal az Evangélikus-Lutheránus Püspökség Reményik Sándor Galériája ad otthont. A kiállítást Józsa István esztéta nyitotta meg csütörtökön délután 6 órától.

„Kultúrák találkozása – akár ezt a címet is viselhetné a mostani tárlat” – mondta Szép Krisztina galériavezető köszöntő szavai után Józsa István. Hangsúlyozta: Egri András és felesége, Vdovkina Anastasia ezúttal sem okozott csalódást a művészet iránt érdeklődőknek. „A művészek képi világa több szempontból is rokonítható egymással: látszik, hogy e két ember együtt gondolkodik, és együtt éli meg ezt a látványosságokban és élményekben oly rendkívül gazdag világot” – magyarázta az esztéta.

Mint mondta, Vdovkina Anastasiának az orosz ikonok világát megidéző alkotásai az elmúlt évezredek kulturális hagyományába írják be magukat. „Az ikon nem ábrázol, hanem inkább kifejez, az istenséggel való találkozás helye: esztétikai és transzcendentális tapasztalatot egyesít magában. A képzőművész révén a találkozás helyén és a gondolat tereiben az orosz ikon modernizálódott, 21. századi változatát találjuk” – hangsúlyozta Józsa. Utalt arra, hogy az égetett tűzzománc technika alkalmazásával a művész kilép a kétdimenziós térből, hogy egy konkrét teret tárjon az alkotásait szemlélők elé.

Az esztéta szerint Vdovkina Anastasia és Egri András tűzzel dolgozása révén „szép, látványos és emelkedett szellemi világ tárul elénk”. Rámutatott: Egri András alkotásai is ugyanazon élményeken alapulnak, mint felesége esetében, hisz azokat közösen élték át. A zománcművészeti munkák témavilágának értékelése (a víz tisztelete, az ősi szimbólumok alkalmazása, a Halak zodiákus jegyének használata) mellett a kiállított fotókat is méltatta: „Egri András művészi fényképeket készített: sikerült megtalálnia azt a külső fókuszpontot, ahonnan a természeti látványosságot le kell fényképezni. Ez a fotóművészet titka: ha az ember abból a bizonyos pontból fényképezi a világ dolgait, műalkotás lesz a képből, ha viszont néhány centiméterrel távolabb megy, már jelentéktelenné válik”.

FERENCZ ZSOLT

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article,PArticleScreen.vm/id/36756