Metamorphosis Transylvaniae

A Barabás Miklós Céh fiatal művészeinek kiállítása- a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa Budapest Központ rendezvénysorozat keretében. A kiállítás a Kolozsvár 2015 egyesület, az Igen,tessék! mozgalom, a Barabás Miklós Céh, a budapesti Mathias Corvinus Collegium és a Műcsarnok együttműködéséből jött létre.
Kiállítanak: Baász Orsolya, Berze Imre, Éltes Barna, Lini Enikő, Marincas Mira, Máthé László.
Megnyitó: 2015. június 16. 16 óra
Köszöntőt mond Schanda Tamás János ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Lánczi Péter, a Mathias Corvinus Collegium igazgatói megbízottja.
A kiállítást megnyitja Szepes Hédi művészettörténész.

                        ****
                             
Metamorphosis Transylvaniae Megnyitó: 2015. június 16., kedd 16 óra 2015. június 16 - 2015. szeptember 13. A Metamorphosis Transylvaniae a kolozsvári székhelyű, s Erdély egészét átfogó Barabás Miklós Céh bemutatkozó kiállítása Budapesten az Európa Ifjúsági Fővárosa programsorozat keretében.
Metamorphosis Transylvaniae A Barabás Miklós Céh fiatal művészeinek kiállítása a Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa 2015 rendezvénysorozat keretében Baász Orsolya, Berze Imre, Éltes Barna, Lini Enikő, Marincas Mira, Máthé László 2015. június 17. – szeptember 13. Műcsarnok, Mélycsarnok
Kolozsvár viseli 2015-ben az Európa Ifjúsági Fővárosa címet. Az egyéves program célja, hogy megerősítse és támogassa az ifjúsági szervezetek aktív társadalmi részvételét egy fenntartható, felelős, befogadó városfejlesztés megvalósításában, összekötve Erdélyt, Romániát Európa nagyvárosaival. Ezt a célt szolgálja a Budapest Központ is, mely Kolozsvárt és az Ifjúsági Főváros projektet hívatott bemutatni a budapestieknek. A Központ kommunikációs partnere Mathias Corvinus Collégium.

Az erdélyi magyar képzőművészek érdekvédelmi szervezete, a Barabás Miklós Céh az írók helikoni közösségének mintájára, annak égisze alatt alakult meg 1929-ben Kós Károly és Szolnay Sándor vezetésével, gróf Bánffy Miklós támogatásával. A megalakulást követő évben, 1930-ban a Céh Kolozsváron, a Farkas utcai Teleki-palota termeiben mutatkozott be a különböző erdélyi régiók képviseletében jelentkező művészek – Kós Károly, Szolnay Sándor, Nagy Imre, Jándi Dávid, Udvardy Ignác, Gallasz Nándor, Podlipny Gyula és Varga Albert alkotásaival, majd később a fiatalok, András László, Andrásy Zoltán, Balázs Péter, Brósz Irma, Debitzky István, Erdei Erzsébet, Ferenczy Júlia, Incze István, Kós András, Kósa-Huba Ferenc, Makkai Piroska, Olajos István, Piskolty Gábor, Rodé Edit, Tollas Júlia – műveivel. A Céh több évtizedes kényszerszünet után – egykori tagjainak, Abodi Nagy Béla festőművésznek és Kós András szobrászművésznek, a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészei Főiskola nyugalmazott tanszékvezető tanárainak kezdeményezésére – 1994 januárjában, 47 művész és elméleti szakember részvételével alakult újjá, az új korszak új követelményeinek figyelembe vételével, de a tradíciókhoz hűen. A 2005. november 18-i székházavatás jelentős dátum a Céh életében: megszűnt a hontalanság állapota, s megindulhatott az a pezsgő szervezeti élet, a havi rendszerességgel megrendezett tárlatok, szakmai beszélgetések sorozata, amelyet a szervezetet Nagyváradról vezető Jakobovits Miklós Munkácsy-díjas festőművész már a kezdet-kezdetétől, élete végéig szorgalmazott.

Kiállító művészek:
Baász Orsolya,
Berze Imre,
Éltes Barna,
Lini Enikő,
Marincas Mira
Máthé László
.

A kiállítás 2015 június 17-től szeptember 13-ig látogatható.
Baász Orsolya
Éltes Barna

Berze Imre
Lini Enikő
Máthé László
Marincas Mirahttp://www.mucsarnok.hu/new_site/index.php?lang=hu&t=831&curmenu=201&kovetkezo_collapse=...


A Médiavisszhang megtekinthető bármelyik kiállítónál