Muhi Sándor

„Abszurd, groteszk, reális, gyakorta absztraktba hajló, de mindenekelőtt muhis”


Muhi Sndor s alkotsai - HORVTH LSZL

Muhi Sándor és alkotásai - HORVÁTH LÁSZLÓ

„Ceruzája és elméje egyaránt éles, kihegyezett, célba találó, akárcsak a sebészorvos szikéje. Írása és képírása tömör, frappáns, lényegre törő, lényegre tapintó. És kíméletlenül igaz” – mondta Németh Júlia műkritikus csütörtökön délután a Barabás Miklós Céh Farkas utcai székházában, a szatmári Muhi Sándor Kortárs közhelyek című grafikai tárlatának megnyitóján.


A grafikusművészként, művészettörténészként, műkritikusként, helytörténészként és művészpedagógusként tevékenykedő Muhi Sándor legújabb, frappáns ötletekre épített alkotásait hozta el a kincses városba, hogy bepillantást nyújtson az itt élőknek sajátos és különleges művészi világába, amely semmihez nem hasonlítható: „egy kicsit abszurd, egy kicsit groteszk, egy kicsit reális, egy kicsit szürreális, gyakorta absztraktba hajló, de mindenekelőtt muhis”.

– Úgy tűnik, spekulatív, hosszas meditáció eredménye ez a sorozat. Muhi filozofikus alkat, művészi és tudományos tevékenységének kvintesszenciáját, élettapasztalatait összegzi, foglalja előre kigondolt, már szinte tudományos precizitással megtervezett, sajátos rendszerbe – hangsúlyozta Németh Júlia. Mint mondta, különleges gondolati mélységekig merészkedő filozófia jellemző a sorozatra, amelytől ugyanakkor a humor, a szatíra és az öniróniával átitatott szarkazmus sem áll messze. Nyakkendő című munkáját például a következő „magyarázattal” látta el Muhi: „A tévhittel ellentétben sohasem mi választjuk a nyakkendőt, hanem a nyakkendő választ minket. A jól értesültek szerint ez a megállapítás csak az élettársra érvényes, szerintem nem. Ezt szeretném a munkám segítségével meggyőzően és végérvényesen bebizonyítani”.

A grafikai lapokon megjelenő használati tárgyak – írószerek, könyvek, betűk, pillepalackok, nyakkendők, kulcsok, táskák stb. – mellett ott találjuk a vonalakat és a fonalakat, – „szándékosan összekuszáltan és laza oldásban” –, valamint az emberi kézt, „a nagy manipulátort, amely mindent összebogoz és mindent megold, s amely megvalósítja a látszólagos lehetetlent, a kaotikus rendet”, tette hozzá méltatásában a műkritikus.

Muhi Sándor kiállítása szeptember végéig látogatható a Barabás Miklós Céh galériájában, a Farkas / Kogălniceanu utca 27. szám alatt, a következő program szerint: hétfőn és pénteken 11 és 13, valamint szerdán 16 és 18 óra között.

FERENCZ ZSOLT


http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/78573https://www.facebook.com/photo/?fbid=464441220256358&set=p.464441220256358