ORBÁN ISTVÁN emléktárlat

Érdekes érzés ilyen módon visszatérni az iskolába; örvendek a Klub-galériának, amely O.I. tanár úr kezdeményezésére újra megmutatta/bemutatta a diákok munkáit;

Az új tanévet nem lehetett volna megfelelőbb kiállítással kezdeni, mint ezzel, amely a tanár úrnak állít emléket. De az emlékállítás mellett van még egy aspektus, amely különlegessé teszi ezt a kis tárlatot és kiemeli. à fiatalkori munkáit láthatjuk itt, olyan képeket, amelyeket az 1960-as évek végén készített, 16 éves kora körül.

A vonatok, vasútállomások, mint művészeti téma a 19. század második felében jelennek meg, hiszen mint a kor egyik nagy vívmánya, az utazás sokkal könnyebb és gyorsabb lett a vonatoknak köszönhetően. De a festők nem feltétlenül ezt a jellemzőjét emelik ki, kevésbé a mozgást, a gyorsaságot, vagy az embereket/utasokat látjuk a munkákon, ahogyan itt sem. Monet megfesti a Saint-Lazare pályaudvart, ráadásul nem is egyszer, hanem sorozatot készít: ami elbűvöli azok a fényhatások, a mozdonyok füstje, és mindezek együttes hatása, amelynek eredményeként megváltozik a tér.

Valahol ezt kell keresnünk Orbán István fiatalkori munkáin is: a vonatok, mozdonyok gépisége mellett a teret à Kolozsvárt és az állomást. A tanár úr Kolozsváron született, itt is nőtt fel, de ezen kívül egy még személyesebb kötelék is fűzte a vasúthoz, nagytatája ugyanis ott dolgozott a műhelyeknél. Életéről írt rövid vallomásában ezt mondta: „Nagytatámat, Tatát, imádtam, és õ is engem. Mindenhova magával vitt, s megismertette velem az igazi Kolozsvárt.” A képek szemlélése közben legyen előttünk ez az utolsó mondat – itt egy személyes és ez által igazi Kolozsvárt látunk. A vonatok itt nem elvisznek, hanem sokkal inkább megmutatják a helyben maradást, amelyre szükség van, hogy észre vegyük, mi van körülöttünk. Orbán István tette mindezt egészen fiatalon, zsírkrétával, akvarellel, szénnel, tussal: az álló, de közben folyamatosan változó jelent megragadva.

A képeken végigtekintő diákoknak valószínűleg azt tanácsolná, hogy próbáljanak ki minél több festészeti technikát és legyenek bátrak, hiszen, ahogyan mondta a festő bármilyen eszközzel át tudja adni az érzéseit, az üzenetét, hogyha nincs ecsete, akár egy faág is megteszi.

Újvári DorottyaTöbb fotó:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10154435324907221.1073742565.568402220&type=1&l=10...