Orbán István

Objektív okok miatt ezúttal nem a hónap első, hanem második hétfőjén nyitották meg a művészetkedvelők körében nagy népszerűségnek örvendő havi tárlatot a Barabás Miklós Céh Farkas utcai galériájában. Orbán István grafikusművész kiállítása azonban nemcsak ebben a tekintetben volt rendhagyó, hanem abban is, hogy az eddigi legnagyobb számú alkotás látható a galériában. Az esemény fénypontja azonban kétségtelenül az a happening volt, amelyben a közönség kapott főszerepet: ki-ki a saját fantáziája szerint egészíthette ki a művész egy rajzát.

A művész ötlete ragyogónak bizonyult, a tárlatlátogatók – kicsik és nagyok egyaránt – lelkesedéssel tettek eleget a feladatnak.

Orbán István alkotásait Németh Júlia műkritikus ismertette, a méltatást megelőzően a művész feleségének, Orbán Istvánné Erzsikének is köszönetet mondott azért, hogy a kiállított munkák megszülethettek, hiszen otthonteremtő segítsége, támogatása az alkotások létrejöttének feltétele.

– Kísérlet, ugyanakkor játék a témával és a formákkal, az arányokkal, a textúrával – jellemzi a kiállítást maga az alkotó, aki az általa készített grafikus képet modulként használva kutatja annak variációs lehetőségét, a folyamatban a képzelet is teret kap. A variációk végtelenek: a Barabás Miklós Céh kamarakiállításokra méretezett tere most 180 alkotásnak ad helyet, hiszen a montázsok alkotóelemei önmagukban önálló munkák.

Két sorozat látható a tárlaton: a kert és a kereszt, az előbbi múzsája a természet, a művész a város zajából Donát úti kertjébe kiszabadulva tanulmányozza annak legapróbb rezzenéseit, ezekből az impressziókból születnek meg sajátos hangulatú munkái. Kísérlet és játék – de komoly játék – fonódik össze, a művész a végletekig leegyszerűsített formákkal és színekkel dolgozik – értékelte a méltató.

A keresztmotívum-sorozatban sajátos grafikai rébuszok, látványos megoldások uralkodnak, ugyanakkor a képek elgondolkodtatóak, drámai felhangoktól sem mentesek. A kompozíciós egyensúly a formák ritmikus ismétlődésével teremtődik meg.

Orbán István 40 évvel ezelőtt kezdte pályafutását, 15 évesen érte el az első sikereket egy diákkiállításon. Azóta hosszú utat tett meg a valóságábrázolástól az absztrahálás ezen fokáig. Művészpedagógus, a Báthory István Elméleti Líceum rajztanára, az iskola falát díszítő díjnyertes gyerekrajzok bizonyítják, hogy ezt a munkát is kiválóan végzi.
http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/9986