Ritkán látott Kolozsvár

A Kolozsvár 2015 Budapest Központja, a Mathias Corvinus Collegium és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) együttműködésének újabb, ünnepi eseményére invitáljuk a Kedves Látogatót a Múzeumok Éjszakán a Bajor Gizi Színészmúzeumba.

A tárlat a régi és az új Kolozsvár hangulatát és nevezetességeit idézve szubjektív válogatást kínál az erdélyi művészet számos ismert, és jó néhány, a nyilvánosság elé eddig soha nem tárt műalkotása közül, mindezt az OSZMI gyűjteményének ritkaságaival fűszerezve.


A kiállításon láthatóak lesznek:


Kós András szobrai, díszletrajzai; Kolozsi Tibornak, a Barabás Miklós Céh elnökének, a Fadrusz János által készített, Kolozsvár főterén álló Mátyás király szobor restaurálása során készített grafikái; Jánosi Andrea munkái a Kolozsvár Képeskönyv illusztrációiból, teljes ívű összefoglalást nyújtva a város történtéről, melyet Felméri Cecília számos alkalommal díjazott és szemlézett Mátyás, Mátyás című, rövid dokumentumfilmjével igyekszünk árnyalni; végül pedig László Miklós és Miklóssy Gyula fotográfiái a város ismert és ismeretlen arcát mutatják be.


A Múzeumok Éjszakáján (2015. június 20) igazi különlegességgel várjuk Kedves Vendégeinket: szakavatott kalauzunk, ifj. Dávid Gyula, építész vezet be minket a Kónya István (Wurki), és Kéri Virág által virtuálisan megjelenített kolozsvári panoráma titkaiba.


A Múzeumok Éjszakája alatt a Tintakő Könyvesbolt kolozsvári témájú kötetei olthatják azok tudásszomját, akiknek az érdeklődését felkeltette a téma. Jelen kiállítás Kolozsvár 2015 Európai Ifjúsági Fővárosához kötődő, Budapesten megvalósuló eseménysorozat kapcsán jön létre.

Együttműködő partnereink: a Kincses Kolozsvár Egyesület és a Kolozsvár Társaság.