Sipos László - Megfordult világ –

A Kolozs Megyei Tanácsalárendeltségébe tartozó Kolozsvári Művészeti Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet szeretettel meghívja Önöket a Sipos László: Megfordult világcímű időszaki kiállításra, amely 2020. október 28-ától kezdve látogatható a Kolozsvári Művészeti Múzeum emeleti kiállítótermeiben az érvényben lévő járványügyi intézkedések betartása mellett.
A Felvincen élő és alkotó Sipos László festőművész, grafikus (szül. 1943, Kolozsvár) a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán folytatott felsőfokú tanulmányokat, 1970-ben a textilművészeti szakon szerzett diplomát. Mestereinek Földes László esztétát, és Bretter György filozófust tartja. A főiskola elvégzése után 1990-ig Tordán rajztanár, 1990–1992 között a kolozsvári Helikon című lap szerkesztőségében grafikus, majd 1992-től szabadfoglalkozású művész. Több mint 70 könyvet és kiadványt illusztrált rajzaival, számos bábszínházi díszletet tervezett és képzőművészeti cikkei jelentek meg. 1969-tól jelen van a különböző kolozsvári és magyarországi csoportos tárlatokon, első egyéni kiállításával szintén 1969-ben mutatkozott be Kolozsvárt. Számos egyéni tárlata volt a kincses városban (legutóbb 2019 őszén az Ars Sacra Galériában), illetve többek között Marosvásárhelyen (1971), Bukarestben (1972, 2007, 2010), Nagyváradon (1976), Makón (1996, 2001, 2011), Oroszországban (2013), Budapesten (2014), Sepsiszentgyörgyön (2020).
1995-től a Barabás Miklós Céhvezetőségi tagja, 2011-től a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. 1997-ben elnyerte a Barabás Miklós Céh Festészeti díját, 2004-ben a Szolnay Sándor díjat, 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.
Művészetében többféle stílusirányzat (a pop-arttól a konstruktivizmuson és neoexpresszionizmuson keresztül a szürrealizmusig) hatása érik össze egy sajátos és azonnal felismerhető, egzisztencialista filozófiával átitatott gondolati-és képi világgá. Festményei néhány fő témát járnak körül, mint például a művész és a tudósok felelőssége (lásd a Mágus / Einstein sorozatot vagy néhány kiváló alkotó –Ady, Bartók, Tamási Áron –portréit), a nő (eszményített) alakja és szerepei, a cirkusz világa (Bohóc sorozat). Számos műve balladai vagy népművészeti ihletésű (Kőműves Kelemenné, Csángó Madonna), visszatérő képszervező elemei (hal, fogó, kalapács, szegek, serleg) pedig a katolikus vallás alapszimbólumai. Jelkép-erejű főbb alakjaihoz (mágus, kakas, ló, életfa) többször visszatér az évek során, egy-egy sorozatot alkotva e motívumokból.Jelen kiállítás egy szűkebb válogatást nyújt az alkotó egyben tartott és jól átlátható életművéből, kiragadva a legfontosabb témákat és a fő műveknek számító alkotásokat. Ugyanakkor bemutat néhány fiatalkori művet is, amelyek az újdonság erejével hatnak, és betekintést enged a festő munkamódszerébe is. A kiállítás főbb tematikai egységei: a vallási és népművészeti ihletésű fő művek, a zenével kapcsolatos alkotások valamint az erdélyi és egyetemes magyar kultúra nagy alakjai előtt tisztelgő festmények.A kiállítás kurátorai: Szebeni Zsuzsanna (Magyar Kulturális Intézet, Sepsiszentgyörgy) és Bordás Beáta (Kolozsvári Művészeti Múzeum)