Színek és fények

Gy. Szabó Béla emlékkiállítás  Kolozsvár Újalsóvárosi Református Egyházközség    Fehér Galéria,  2022. április  24.

 

        Szeretettel köszöntöm az egybegyülteket.

    Nagy megtiszteltetés számomra, hogy Gy. Szabó Béla kiállítás megnyitóján részt vehetek és nemcsak, hanem egyáltalán megszóllalhatok. Nevezhetem őt a grafikusok, fametszők atyjának.

        Grafikusi pályám kezdetén három nagy példaképem, mesterem, tanítóm volt: Albrecht Dürer, Kós Károly és Gy. Szabó Béla. Ők már nincsenek itt e földön, de alkotásaikból a mai napig is lehet inspirálódni, tanulni.

        Gy. Szabó Béla az akkori kor minden grafikai technikáját kipróbálta és különösen a fametszeteit a legmagasabb tudás szintjéig fokozta. Tus rajzok, szén rajzok, akvarellek, tempera, pasztell és olajfestményei olyan világot tárnak elénk, amit csak ő tudott igy megalkotni. Pasztellein a lehellet finom árnyalatok, üde színek, -  szinte érezni lehet a tenger sós levegőjét, az izzó nap melegét, a hazai táj föld illatát.

        Érdekes történet után kezd el fametszetet készíteni. 1932- ben , első kiállításán, ahol csak szén rajzokat és paszteleket állított ki, megszólította Kós Károly: „” Fiatalember, másszon fára.”A fametszésre értette. A metszési eljárást  először is elméletben ismeri meg. Kós Károly a linómetszéssel való rokonság alapján magyarázta el neki, mi az elve a sokszorosító  magasnyomású technikának. Kialakítja saját metszőtechnikáját és stilusát. A fametszetek fehér – fekete vonalak, foltok izzó vibrációja, ellentétben a színes fametszetekkel, ahol a színek puhasága nyugalmat áraszt a, mivel nem használ rikító, erős színeket. A metszetei éles fény – árnyék hatások, az élet letisztult lényegét fantasztikusan megoldva tárja elénk.

                                                                                                                                                                                                     Nagy Imre, festőművész, aki az első fametszetét 1925- ben készítette és a harnincas évekig művelte e technikát így vall:” Van benne valami nagy puritánság – mondja, Megtanítja az embert a fehér – feketére, koncentrálásra, a dekoratív látásra, s lehetőséget ad a sorok közötti olvasásra. Egyszerűsítésre, összefoglalásra, nem nagyzolásra, hanem nagyvonalúságra serkent.A részleteknek is annyi szerepet ad, mint az egységnek. Ettől kaptam a mozgatóerőt művészetem kialakulására. „

        Ugyanezt elmondhatja Gy. Szabó Béla is. Fegyelmezett, kitartó munka nélkül nem születhetett volna meg a rengeteg alkotás. Ex Libris, könyv illusztráció, szén rajz, pasztell, olajfestmény stb. A La Divina Comedia – Isteni színjáték című metszetsorozat elején így vall:” Húsz évig véstem a dantéi sorsot. Alázattal jártam az isteni hármas labirintust: így lettem boldog.”

          Sokat utazott, Európa országaiban, de eljutott Kínába, Mexikóba és még sok helyre. Elhozta magával a táj színét, ízét, illatát, fény – árnyék kontrsztját. A hazai táj göröngyös, dimbes- dombos lankái, kedvenc város részletei rajzolásán csak úgy síklott a pasztelkréta, az akvarell ecset, de a metszőkés, véső is, akárcsak egy karmester pálcája egy zenekar dirigálása alatt.

          Eméke legyen áldott!                                

 Felházi Lenke Zsuzsánna