Tűzben találkozó kultúrák

A Kolozsváron élő és alkotó képzőművész házaspár, Anastasia Vdovkina és Egri András második alkalommal állított ki Kézdivásárhelyen Hegedűs Ferenc vállalkozó, kultúrmecénás támogatásával. Először 2014. június-júliusában mutatkoztak be tűzzománc munkáikkal az Incze László Céhtörténeti Múzeumban. Az újabb tárlatmegnyitóra pénteken este a Vigadó emeleti dísztermében került sor.

  • A szerz felvtele
    A szerző felvétele

 A képzőművészeket és az általuk kiállított tűzzománc alkotásokat, illetve ikonokat Deák Ferenc magyartanár, művészetkritikus mutatta be. Méltató szavaiból kiderült, hogy az 1972-ben Moszkvában született Anastasia Vdovkina képzőművész 1993 óta foglalkozik elkötelezetten zománcművészettel, mestere édesapja, Nikolaj Vdovkin egyetemi tanár, a zománcozás orosz nagymestere. Anastasia 1997-ben oklevelet szerzett a Jaroszlavli Képzőművészeti Kollégiumban, 2003-ban elvégezte a Pjatigorszki Design Főiskolát.

Alkotásaiban különböző anyagok – fém, zománc, fa, pamut stb. – használatával jól érzékelhető térhatású harmóniára és a régi orosz ikonok hagyományainak megtartására törekszik. Férje, Egri András kolozsvári festőművész 1971-ben Tordán született, a Kolozsvári Képzőművészeti Főiskola festészet szakán szerzett oklevelet 2004-ben. Édesanyja, Nagy Enikő festőművész irányításával kezdett tűzzománccal foglalkozni 1995-ben, de festőművészként is alkot, ólomüvegablak-tervezéssel és restaurálással is foglalkozik. Deák Ferenc azt is elárulta, hogy a házaspár egy magyarországi, kecskeméti képzőművészeti alkotótáborban találkozott, majd egy életre szóló közös erdélyi jövőt terveztek maguknak. Magánlakásukban egy nagy és két kisebb kemencével dolgoznak.

Mindketten tagjai az Oroszországi Képzőművészek Társaságának és a Romániai Képzőművészeti Szövetségnek, illetve a magyar és az orosz tűzzománc szövetségnek. A házaspár rendszeres résztvevője a bálványosi Art Camp művésztábornak. A megnyitón közreműködött Cserkész Béla zenetanár, aki az alkalomhoz illő zenéjével elröpítette a hallgatóságát az orosz tajgák világába. A kiállítás január végéig tekinthető meg.

  Szerző: Iochom István