Tűzzománc kiállítás Kolozsváron

Két kultúra egymásra találása

A mvszhzaspr s kislnyuk a megnyitn A művészházaspár és kislányuk a megnyitón
Egri András és Vdovkina Anastasia zománcművészeti kiállítását nyitották meg kedden délután a Művészeti Múzeumban (Bánffy-palota). A művészházaspár és kislányuk mellett a múzeum részéről Călin Stegerean és Ana Mirea volt jelen, a kiállított munkákat pedig Németh Júlia méltatta.


A Klausen kávéházban az ő kiállításukkal kezdődött tavaly októberben a Reneszánsz Év jegyében megszervezett Őszi Kézműves Vásár. A tűzzománc fiatal mesterei, Egri András és a moszkvai születésű Vdovkina Anastasia most sem okozott csalódást a művészet iránt érdeklődőknek.

Köszöntőjében Călin Stegerean, a múzeum igazgatója ünnepi hétnek nevezte a mostanit, lévén, hogy egyesek ezekben a napokban készülnek a húsvét megünneplésére, mások pedig már megemlékeztek a kereszténység legnagyobb ünnepéről. Ana Mirea muzeográfus, a Művészeti Múzeum munkatársa a zománcművészet történetét ismertette, kitérve annak kialakulására és mai formáinak bemutatására. Megjegyezte: a mesterség mintegy 4-5 ezer éves múltra tekint vissza, alkalmazták már többek között az egyiptomiak, a föníciaiak, a japánok és a kínaiak is, de közkedvelt volt a 18. századi Franciaországban és Angliában is.

– Két kultúra sikeres egymásra találásának eredményeit csodálhatjuk meg jelenlegi kiállításunkon – mondta Németh Júlia műkritikus. Kifejtette: a mostani tárlaton Vdovkina Anastasia tolmácsolásában az orosz és a szibériai halász-vadász népek ikonográfiája találkozik az Egri András által alkotott, a magyar szecesszió és népi-mitologikus elemek lírai átlényegítésének motívumaival. A műkritikus szerint a két világ találkozásából mindkét „irányulás megerősödve kerül ki, akárcsak művelőik”.

A tárlat április 26-ig látogatható a Bánffy-palotában.

FERENCZ ZSOLT

http://szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/24269