Vadárvácska a Pro Art Galériában 2013

A 9. évébe lépõ Vadárvácska Nemzetközi Képzõmûvészeti Alkotótábor 23 mûvészének 60 alkotását állították ki a gyergyószentmiklósi Pro Art Galéria három termében.

A pénteki megnyitón Tusa Lajos, a galéria vezetője házigazdaként köszöntötte az egybegyűlteket, illetve Mezei János polgármestert, aki köszöntőbeszédében kitért az alfalviak példamutató történelmére, arra, hogy milyen fontos szerepet játszott a vidék egyik legősibb települése az egész Gyergyó hitéletére. Balázs József, aki Márton Árpád festőművész mellett a Vadárvácska alkotótábor másik mentora, szakmailag értékelte a nyolcéves gyűjteményből kiállított és általa válogatott anyagot, hangsúlyozva, hogy alkotóik java része „Erdély festőinek krémjét képezi.”
Az anyag javát pasztellképek alkotják, ezzel a technikával lehet ugyanis egy-egy hét alatt színvonalasat alkotni, de néhány olajkép és grafika, sőt, kisplasztika is megcsodálható.
A művésztábor mindenese, a táborgazda Gáll Mihály, kiselőadása előtt arról is szólt, hogy a kiállítás az alfalvi templom idei ünnepét köszöntő rendezvény, amelyet az alfalvi önkormányzattal együtt a Sövér Elek Alapítvány szervezett.
Üdvös lenne, ha a kiállítás állandóan látogatható lenne, s nemcsak a megnyitó résztvevői – a megszokottnál kevesebb létszámban – töltődhetnének a tartalmas széppel: Bandi Kati, Barabás Éva, Balázs József, Bálint Károly, Datu Victor, Csutak Levente, Forró Ágnes, Gaál András, Gergely Erika, Hunyadi László, Hunyadi Mária, Jakabos Olsefszky Imola, Kákonyi Csilla, Kiss Levente, Major Gizella, Márton Árpád, Miholcsa József, Sajgó Ilona, Sárosi Csaba, Simó Enikő, Orbán Endre, Török B. Erzsébet, Zavaczki Walter Levente alkotásai üzenetével és látványával. Megjegyzendő, hogy az alkotók több mint egynegyedének gyergyóalfalviak a gyökerei.
(A terem kulcsát egyébként a szomszédos üzletben, Toriay Kláránál is meg lehet találni munkaidőben.)

Bajna György