XX. zsoboki tábor

Művészet a bőröndök közöttEgy csomag, két csomag, három csomag… Az indulás délelőttjén osztódással szaporodnak a bőröndök, kézitáskák, szatyrok és egyebek, a végén legalább nyolc van. Minden kezemben két valamit viszek, de így is többször kell fordulnom Attila kocsijáig.


Szabó Attila a zilahi múzeum alkalmazottja, kurátor és festő. Ő visz le bennünket a zsoboki képzőművészeti alkotótáborba, melyet az Essig-házaspár, Klára és József alapítottak és vezetnek. Mint minden szervező, Attila is rohanós ember, akinek naphosszat cseng a mobilja, és bele sem merek gondolni, mi minden toporog az elektronikus postaládájában. Egyfajta zilahi központ ő: nélküle nagyon sok minden nem lenne.

Most például az egyik gondja minket levinni, a másik, hogy vasárnap hozzon is vissza, hiszen édesapjának, Szabó Vilmosnak és Noéminek közös kiállítása lesz a Kárpát-medencei Református Középiskolák Találkozóján. A harmadik, hogy hétfő este ismét vigyen ki magával együtt, hiszen arról sem szeretne megfeledkezni, hogy festő.
Kiérünk, becsomagolunk, ismét sokszor fordulok, de hát állványok, vásznak, ecsetek, festékek, paletták… és ezek csak a festői dolgok. Zsobokon nincs térerő, így hát teljes a kikapcsolódás. Számomra még teljesebb, én ugyanis bár dolgozom, korántsem olyan lendülettel, mint Noémi és a többi festő.

Forró Ági is kint van, akit már vagy húsz éve ismerek. De Kudor Istvánt, a hunyadi faragót is hat esztendeje már. Valamelyik nap kijön Orbán István, akit még kriterionos koromból – felesége a legendás Schuller Rudi unokahúga, a „szamizdat-pedagógus” hagyatékban maradt kéziratának ügyében keresett meg ’97 tájékán. A könyvből nem lett semmi, a rokonszenv viszont megmaradt. Koncz Münich Andrással ismerősökön keresztül „ismerjük” egymást: egyik kollégája fölöttem járt a suliba, a másikkal fociztam. Székely Gézát szintén a kilencvenes évekből ismerem, még a Bretter-körről. ....

DEMÉNY PÉTER

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/116492


A 30 résztvevő művész közül a következők BMC tagok:

Essig József
Essig Klár
Fazakas Tibor
Forró Ágnes
Koncz-Münich András
Koncz-Münich Judith
M. Lovász Noémi
Nagy Annamária
Suba László
Szabó Attila
Székely Géza
Tudoran Klára