Zörgettek és megnyittatott nékik – 15 éves a nagypetri művésztelep


2017. szeptember 09.

Öt évvel ezelőtt írtunk lapunk hasábjain először a Nagypetriben működő művésztelepről, annak megálmodóiról és működtetőiről, Kőrösi László református lelkészről és feleségéről, Erzsébetről. Pedig az akkori kiállítás –, amelynek az Evangélikus-Lutheránus Püspökség Reményik Sándor Galériája adott otthont – már a tábor tízéves évfordulóját hivatott megünnepelni, ennek ellenére sokan, többek között e cikk írója is először szereztünk tudomást arról, hogy ebben a kalotaszegi, Szilágy megyéhez tartozó faluban szeptember első napjaiban évente összegyűl 8-10, esetenként 12-15 ember, és „nekiesnek” a gondtalan alkotómunkának.

Persze, nem az alkotói munkára értem a gondtalanságot, hiszen annak megvannak a maga kínjai is az örömök és elégtételek mellett, hanem arra az ellátásra, amit a vendéglátó házaspár biztosít a résztvevőknek, ahhoz, hogy a művésztábor végén mindenki elégedett legyen: sikerült ismét létrehozni a megálmodott képzőművészeti alkotásokat. A művésztelep fenntartói pedig elégtétellel nyugtázzák: megint túl vannak egy sikeres, eredményekben gazdag együttléten.

Idén ismét jubilál a nagypetri tábor: megérte a tizenötödik „életévét”, a szervezők pedig újra a Reményik-galériában ünnepelték meg az évfordulót, ahol most már az elmúlt 15 év „terméséből” válogattak egy kiállításravalót. A csütörtök esti megnyitóra nemcsak a művésztelep működtetői, az azóta már nyugdíjba vonult lelkész, Kőrösi László, és felesége, Erzsébet jöttek el, hanem jelen volt a tábor művészeti vezetője, Gonda Zoltán, és a technikai szervezésért felelős Benkóczy Péter is. De eljöttek többen a résztvevők közül is, hiszen utoljára öt évvel ezelőtt örülhettek együtt a megvalósult álmoknak, nem gyakori tehát a megmutatkozási lehetőség.

A megnyitón közreműködött a Flautino kamaraegyüttes

Fogarasi Szép Krisztina, a Reményik-galéria vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd Szabó Attila muzeológus, festőművész méltatta a kiállítás anyagát, hangulatosnak és egységesnek nevezve a tárlatot. – Kalotaszeg beírta magát az erdélyi művésztörténet könyvébe, hiszen három művésztábor is működik ebben a régióban – Zsobokon, Nagypetriben és Sztánán. Az itteni munkákon is megjelennek a tipikus kalotaszegi magyar motívumok, témák, földrajzilag, építészetileg egyaránt. Természetesen minden alkotónak megvan a saját témavilága, amit tábori környezetben is „elővesz”, elvonatkoztatva a kontextustól, de a kalotaszegi táj, az építészet, az emberek óhatatlanul megjelennek a képeken, dolgozzanak bármilyen műfajban – mondta a méltató.  

Szabó Attila ugyanakkor elismerően szólt az évfordulóra készült katalógusról, ezt muzeológusként is fontosnak tartja, hiszen, mint megjegyezte, a kiadvány az elmúlt 15 év lenyomatát képezi.

A művészeti vezetés felelősségére is kitért, de szólt az alkotótáborok hasznáról is, mint mondta, „az alkotói munka fontossága mellett az együttlét a legnagyobb hozadéka egy-egy tábornak, érzelmileg hatalmas előny, szellemileg megerősödés, látod a másik sikerét, vagy éppenséggel a kudarcát, de ez is hasznos tud lenni, mert kiderül, nem vagy egyedül ezzel az érzéssel”.

A művésztelep létrehozói és működtetői: Kőrösi László (jobbról) és felesége, Erzsébet (balról)

– „Zörgessetek és megnyittatik néktek”, mondja az írás, és pontosan ez történt 15 évvel ezelőtt, zörgettek, mi pedig megnyitottuk előttük nemcsak a hajlékunkat, de a szívünket is – foglalta össze röviden a művésztelep megszületésének történetét Kőrösi László nyugalmazott lelkész. Hozzáfűzte: olyan emberekkel találkoztak, akiket aztán nagyon megszerettek, és ez a közösség az évek során „egy nagyobb családdá lett”. – Minden évben nagy izgalommal várjuk a feleségemmel együtt a szeptember elejét, hogy újra találkozhassunk, és ismét megélhessük az együttlét örömét – mondta a lelkész.

Néhány mondat erejéig a tábor két vezetője – Gonda Zoltán és Benkóczy Péter – is felszólalt, majd köszönetet mondtak a tábort működtető házaspárnak, hogy „gondjukat viselték” az elmúlt 15 évben.

A megnyitón közreműködött a Flautino kamaraegyüttes (Oláh Orsolya – fuvola, Vajas Emőke – fuvola, Móriczi Melinda – zongora).

A kiállítás október 6-ig látogatható a Reményik Sándor Galériában (Kossuth Lajos / B-dul 21. Decembrie 1989 utca 1. szám).

(Borítókép: Pillanatfelvétel a megnyitóról, balról jobbra: Fogarasi Szép Krisztina, Kőrösi László, Gonda Zoltán, Benkóczy Péter és Szabó Attila. Fotók: Horváth László)


Köllő Katalin

Megnyító