„Aki önmagából és a környező valóságból építkezik…”

Az erdélyi magyar képzőművészeti élet egyik vezéregyéniségének, Kákonyi Csilla marosvásárhelyi festőművésznek a munkáiból nyílt tárlat szerdán délután a Barabás Miklós Galériában. A kiállított alkotásokat Németh Júlia műkritikus méltatta.


Ismét szép számban gyűltek össze érdeklődők a Barabás Miklós Céh Farkas utcai galériájában: kíváncsiak voltak, mivel örvendezteti meg ezúttal a kolozsváriakat Kákonyi Csilla, a munkáit a kincses városban sokadik alkalommal megmutató festőművész. Így volt ezzel Kolozsi Tibor szobrászművész, a Barabás Miklós Céh ügyvezető elnöke is, aki a jelenlévőket arra biztatta: fogadják szeretettel a művész képeit.

– Különleges nap a mai, hisz olyan művészt köszönthetünk, aki a huszadik század stílusviharait széles ívben elkerülve járja a saját útját. A kezdetektől napjainkig. Tehette, hiszen erős egyénisége, határozott művészi elképzelései megóvták a zsákutcáktól és a tartalmatlan eltévelyedésektől – hangsúlyozta Németh Júlia. Hozzátette: Kákonyi Csilla mélységesen humanista, emberközpontú, következetesen figuratív művészete olyan szintre ért el, amit mára már Kákonyi-stílusnak nevezhetünk. A műkritikus szerint a marosvásárhelyi születésű alkotó művészete „egyedi, sajátos és utánozhatatlan, hisz szilárd alapokon, tökéletes mesterségbeli tudáson, korlátlan művészi képzelőerőn, kitűnő emberismereten és Istentől megáldott tehetségen alapszik”.

– Se nem szürrealista, se nem expresszionista, se nem hiperrealista, de egy kicsit mégis mindegyik, az impresszionizmus sem múlt el fölötte nyomtalanul, romantikus, de ugyanakkor a reneszánsz klasszicizmus híve is, aki önmagából és a környező valóságból építkezik – magyarázta Németh Júlia. Mint mondta, a művész egyéniségén átszűrt, képzelőerejével egyedivé varázsolt, beszédesnek tűnő munkái a festészet nyelvén szólalnak meg: a látogató szemét és a lelkét célozzák meg, „érzéseket és megérzéseket sugallnak, és ettől igazán jók”. Születésnapja előtt három héttel köszöntötte Kákonyi Csillát, szép és eredményes éveket kívánt neki a saját maga és mindannyiunk örömére.

Kákonyi Csilla megjegyezte: örül, hogy elhozta Kolozsvárra a képeit, családias hangulatra számított, és ezt meg is kapta. A rendezvény keretében a jelenlévők Andrásy Zoltán festő- és grafikusművészről is megemlékeztek születésének századik évfordulóján, az ő nagylelkű felajánlása révén került a Farkas utcai épület a Barabás Miklós Céh birtokába.

A kiállítás május 25-ig, hétfőn 11 és 13, szerdán és pénteken pedig 16 és 18 óra között tekinthető meg a Barabás Miklós Galériában.

FERENCZ ZSOLT

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/41547