„Jöjjenek, mutassák meg magukat és az utat a társadalomnak…”

Negyvennégy kortárs képzőművész több mint hetven alkotását tekinthetik meg mindazok, akik december folyamán, hétköznapokon 11 és 15 óra között betérnek a Minerva-ház emeleti kiállítótermébe; a Barabás Miklós Céh (BMC) kolozsvári tagjainak munkáiból szervezett év végi tárlatot pénteken délután nyitották meg a művészek és Kolozsvár művészetpártoló közönségének jelenlétében.Az elmúlt évek folyamán nagyon sok galéria és kiállítótér nyílt a kincses városban, közülük azonban csak kevés mondható igazán reprezentatívnak – hangsúlyozta bevezetőjében Tibori Szabó Zoltán, a Minerva Művelődési Egyesület elnöke, aki reményét fejezte ki, hogy a Minerva-ház a művészeknek – a BMC tagjainak és más alkotóknak –, valamint a közönségnek egyaránt hasznára lesz az elkövetkező időszakban. Kós Károlyt idézte, aki az egyik 1939-es kiállításmegnyitón úgy fogalmazott: hányatott sorsuk ellenére a művészek húzzák a társadalom szekerét, s ezzel együtt fáklyát tartanak a kezükben, hogy az emberek számára utat mutassanak. – Ez a mai válságos időkben is érvényes, mi tulajdonképpen a fáklyát biztosítjuk ezekkel a falakkal, ezzel a térrel. Jöjjenek, mutassák meg magukat és az utat nekünk, a társadalomnak, mindannyiunknak, hogy tudjuk, merre kell mennünk – mondta Tibori.

Otthonról haza talált a Barabás Miklós Céh, vélekedett Németh Júlia műkritikus, köszönetet mondva a céh és a képzőművészek nevében, hogy egy ilyen nagyszerű helyszínen, a város talán legkorszerűbb terében szervezhették meg a kiállítást, amelyet leginkább a változatosság, a sokszínűség jellemez: „a klasszikus hangvételtől a posztmodernig, a realista alkotásoktól a szürrealista beütéseken keresztül a lírai és a geometriai absztraktig, a gesztusfestészetig terjed a skála”.

– A több mint 150 tagot számláló országos művészszervezet nem egyfajta ideológia vagy művészi irányzat, hanem a minőség mentén szerveződött, a kezdetektől napjainkig. Kós Károly és Szolnay Sándor kezdeményezésére 1929-ben érdekvédelmi szervezetként alakult meg, s igyekezett a különböző régiókban élő művészeket összehozni, kiállítási lehetőséget biztosítani számukra – magyarázta Németh Júlia. Utalt ugyanakkor a céh első kiállítására, amelyre 1930-ban a Farkas utcai Teleki-palotában került sor, s amelynek katalógusát éppen a Minerva nyomtatta. A műkritikus kitért továbbá a Turós László grafikus- és festőművész kezdeményezésére az Igazság berkeiben létrehozott klubgalériára is, amely aztán a város művészeti életének kiteljesedésére is hatással volt.

Jakobovits Miklós BMC-elnök üdvözletének tolmácsolása után, aki sajnos nem tudott részt venni az eseményen, Szilágyi Mátyásnak adta át a szót. A főkonzul gratulált a szervezőknek az igényesen kivitelezett tárlatért.

A kiállítás létrehozásában jelentős szerepet vállaló Kolozsi Tibor szobrászművész, a BMC ügyvezető elnöke zárásként megjegyezte: azért is szerencsés a mostani esemény, mert „a terem is díszíti az alkotásokat, de ugyanakkor az alkotások is díszítik a termet”. A Bethlen Gábor Alap jóvoltából a megnyitón a kiállító művészek alkotásait felvonultató multimédiás prezentációt is bemutatták, amelynek felvételei két évvel ezelőtt, a Barabás Miklós Céh megalakulásának 80., újraalakulásának 15. évfordulója alkalmából szervezett országos kiállításon készültek Sepsiszentgyörgyön.

Az év végi tárlat december folyamán, hétfőtől péntekig 11-től 15 óráig látogatható a Szabadságnak is helyt adó Minerva egyesület emeleti termében (Jókai/Napoca utca 16. szám).
FERENCZ ZSOLT