„Vállalja önmagát, művészete ettől igazán mély, bensőséges, izgalmas és egyedi”

Lukács Solymossy Éva kiállítása a Barabás Miklós Céh Galériájában


Nem gondoltam hogy ennyire olvashat vagyok mondta meghatottan Lukcs Solymossy va mellette Ioan Horvath Bugnariu s Nmeth Jlia - ROHONYI D IVN
– A figuratív és az absztrakt, a pasztell, az akril és az olaj kézfogásának és békés egymás mellett élésének lehetünk szemtanúi, olyan pillanatvallomásoknak, amelyek betekintést nyújtanak Lukács Solymossy Éva legújabb alkotói periódusának sajátosságaiba – magyarázta Németh Júlia műkritikus pénteken délután a Barabás Miklós Céh (BMC) Farkas utcai galériájában, a Désen élő Lukács Solymossy Éva festészeti kiállításának megnyitóján. A BMC alelnökének méltatása mellett Ioan Horvath Bugnariu grafikus, egyetemi tanár, a Romániai Képzőművészek Szövetsége kolozsvári fiókjának elnöke és Teodor Botiş festőművész, egyetemi tanár szavait hallgathatták meg a szép számban egybegyűltek.

Ioan Horvath Bugnariu szerint gimnáziumi rajztanárként Lukács Solymossy Éva a világ legszebb mesterségével kereste a kenyerét; most pedig, hogy néhány éve nyugdíjba vonult, és több ideje marad alkotni, még inkább előtérbe kerülhetett az a fajta alkotási erő, amely által a körülötte lévő világot, s vele együtt az egyszeri pillanatokat is fényképszerűen képes megörökíteni. – A modern művészet egyik igazi titka, hogy miként lehet a teret a zenében kinyitni, az időt pedig a festészetbe zárni. Ez utóbbi valósul meg Lukács Éva képeiben, amelyekbe be van szorítva az idő, a pillanat. Erre csak az igazán érzékeny emberek képesek – hangsúlyozta a képzőművész szövetség kolozsvári fiókjának elnöke.

Mohy Sándor, az erdélyi képzőművészet felejthetetlen emlékű mesterének gondolatát idézte Németh Júlia: „minden festő önarcot fest: kívül-belül csak önmagát”. Mint mondta, Lukács Solymossy Éva is teljes mértékben vállalja önmagát, művészete ettől lesz igazán mély, bensőséges, izgalmas és egyedi. – Egy kiállításnyi önarcképet láthatnak tőle. Akkor is, amikor az erőteljes kékbe, vörösbe fogalmazott tengert jeleníti meg, vagy éppenséggel határozott mozdulattal tengerészkötésbe fonja a színeket, esetleg két, egymás melletti szék allegóriájába fogalmazza tengerparti nosztalgiáját – részletezte a műkritikus, és hozzá hasonlóan Teodor Botiş is kitartást, valamint további eredményes munkálkodást kívánt a művésznek.

Befejezésül Lukács Solymossy Éva köszönetet mondott mindazoknak, akik jelenlétükkel megtisztelték a kiállítás-megnyitót, valamint családtagjainak, akik mindenben támogatták. – Rendkívül megtisztelőnek érzem, hogy a Barabás Miklós Céh tagja lehetek, és hogy itt kiállíthatok. Ugyanakkor az is megtisztelő, hogy ezek az emberek elfogadták a felkérést, hogy megnyissák ezt a tárlatot; valósággal elolvastak engem, noha nem gondoltam volna, hogy ennyire olvasható vagyok – mondta meghatottan.

A Pillanatvallomások című kiállítást március 2-ig tekinthetik meg az érdeklődők a BMC székházában (Farkas/Kogălniceanu utca 27. szám), a következő program szerint: hétfőn, szerdán és pénteken 15 és 17, kedden és csütörtökön pedig 11 és 13 óra között, valamint bejelentkezéssel a 0747-279370-es telefonszámon.

FERENCZ ZSOLT

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/70134