Új év, fiatal alkotók

Új év, fiatal alkotók
                  

 Szatmári jelenet címmel nyílt fotóművészeti tárlat január 21-én, hétfőn a Barabás Miklós Galériában. A Nyíri Dalma, Milena Surducan, Reha Márk, Fultman Günterr és Mira Marincaş alkotta fiatal csapat közös kiállítása izgalmas és újszerű fényképekkel örvendeztette meg a Barabás Miklós Céh (BMC) kiállítótermébe látogató közönséget. A tárlat megnyitóján Németh Júlia műkritikus, a BMC alelnöke elmondta, hogy a céh hamarosan bővülni fog egy pincegalériával, amely, bár nem vetekedhet a Reményik Sándor Galériával, mégis remélhetően izgalmas kiállításoknak ad helyet.

Mira Marincaş, a kiállítás ötletgazdája, kétnyelvű felvezetőjében elmondta, hogy bár mind az ötüket Szatmár köti össze, legfontosabb kötelék mégis a fotózás, a tematikusan szerteágazó tárlat pedig hangulatában válik egységessé. A csapat munkáiból is kitetszik, hogy a klasszikus, figuratív fotózástól az absztrakt megoldások felé hajlanak a fényképek. Mira Marincaş hihetetlenül precíz, párás ablakokat, vízcseppeket ábrázoló fotói, Milena Surducan camera obscura-fotói, Fultman Günterr a romlást reálisan és látványosan megragadó alkotásai, látásmódjában izgalmas műhellyé avatja a csoportot.

Dorel Găină fotóművész, a kolozsvári Képzőművészeti Egyetem oktatója kiemelte, hogy a kiállító fiatal alkotók experimentális munkái egyszerre élnek a grafika, festészet és a digitális művészeti formák nyújtotta lehetőségekkel, sőt egyesek az irodalomhoz is közel állnak.

Az elsőéves egyetemi hallgatókból, valamint mesterképzős diákokból összeállt alkotók tárlata minden bizonnyal „művészeti csemege” lehet a kortárs fotóművészet iránt érdeklődők számára.
MUSCA SZABOLCS