Új látásmód, új kifejezési eszköz


Utoljára módositva: 2017-04-20 09:30:48

Tegnap a szatmárnémeti új központi Galériában népes közönség előtt nyílt meg Muhi Sándor Ágak-bogak, emberek című tárlata, amely 30 munkát tartalmaz a grafikusművész legújabb alkotásaiból.

Eugen Munteanu, a Szatmári Képzőművészek Egyesületének elnöke köszöntötte Muhi Sándort, s röviden ismertette munkásságát és művészi tevékenységét. Muhi Sándor eltérve a hagyományos kiállításmegnyitók szokásaitól maga beszélt a tárlat anyagáról és arról az útról, ami ide vezetett. Elmondta, hogy olyan világban élünk, amikor nap mint nap váltunk és változunk. 2010-től készít sorozatokat úgy, hogy változtatott a hozzáállásán, lemondott üvegről, rámáról és más külsőségekről. Mivel egy nagyon változatos és mozgó világban élünk, nem jelenthetjük ki véglegessé a pillanatnyi meglátásainkat, elképzeléseinket. A hagyományos kiállítások mellé rendezett néhány virtuális tárlatot. A virtuális kiállításoknak az az előnye, hogy párbeszédet is lehet folytatni azzal, aki elkövette a munkákat. Tudomásul kell venni, hogy másként kommunikál a világ, de azt is tudomásul kell venni, hogy aki kilép a megszokott keretekből, elhagyja a jól kitaposott utakat, az rengeteg házi feladattal találja magát szemben, és iszonyatosan élvezetes dolog ezeket megoldani, fogalmazott Muhi, hozzátéve, hogy az utóbbi évek kiállításainak a lényege, üzenete nem változott. Nem változott másoknál sem, nem változott tízezer éve, új témákat nem lehet kitalálni, más és más megközelítési módot talán igen. Minden generáció ugyanazokat az alap dolgokat: a születést, a halált, az életet, a küzdelmeinket, a veszteségeinket más- és másképpen dolgozza fel, másféleképpen éljük meg a különböző ráhatásokat a környezetünk részéről.

A továbbiakban vetítésen volt lehetőségük a résztvevőknek betekinteni Muhi Sándor alkotóműhelyébe, melynek során az alkotó sok műhelytitkot árult el.

 Elek György

http://www.frissujsag.ro/uj-latasmod-uj-kifejezesi-eszkoz/