Éltes Barna kapta a Samu Géza-díjat

Karmó Zoltán, Éltes Barna


Sepsiszentgyörgyi szobrászművész, Éltes Barna kapta az idei Samu Géza-díjat, melyet a Makovecz-szalon évadzáró összejövetelén július 7-én vehetett át az erdélyi alkotó. A díjazottat Gálhidy Péter Munkácsy-díjas szobrászművész méltatta. Az ünnepségen mások mellett részt vett Vashegyi György elnök és Kucsera Tamás Gergely főtitkár.
Az évadzáró Kucsera Tamás Gergely emlékező beszédével kezdődött az évadzáró összejövetel, a főtitkár név szerint megemlítette az elmúlt esztendő során elhunyt akadémikusokat, hangsúlyozta, hogy a mögöttünk hagyott esztendő a veszteségek időszaka volt, hiszen kevesebben lettünk, emberi kiválóságokban pótolhatatlan művészekkel fogytunk. Hozzátette azonban, hogy az akadémia „folytatja a megkezdett utat". Ennek szellemében Juhász Judit és Borbély László felolvasták a március 15-e alkalmából állami kitüntetésekben részesült akadémikusok névsorát, majd Gy. Szabó András előadóművész elszavalta Áprily Lajos Szilencium című versét.
Éltes Barna a Samu Géza-díjat Karmó Zoltán szobrászművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense adta át, majd Gálhidy Péter laudálta az alkotót. Beszédében hagyományőrzőnek nevezte az erdélyi művészt, aki a Magyar Képzőművészeti Egyetemen 2005-ben diplomázott. Kijelentette: „a Székelyföld kimeríthetetlen vizuális környezetéből építkezve a leglényegibb jelszerű állításokat mutatja be a szobraiban, festményeiben, vagy akár a performance műfajában. Szokatlanul érzékeny anyagtársításai és anyaghasználata újabb és újabb kapukat nyitnak meg az arra fogékonyak előtt. A természetben valaha szakrális egységben élő székelyföldi ember tárgykultúrájáról, szokásvilágáról, jelképhasználatáról vall – de a kortárs szobrászat felől megközelítve is egyszerre van jelen a szobrászati hagyomány faragó és konstruáló vonala". Gálhidy Péter szerint Éltes Barna szobrászata sok rokon vonást mutat Samu Géza munkásságával.
Ezt követően Vashegyi György, az MMA elnöke köszöntötte a művészeket. Elmondta: nem csak az elhunytjainknak, de a kitüntetettjeinknek is hosszú a névsora. A sok nehézség ellenére mégis „termékeny időszaknak" nevezte a mögöttünk hagyott másfél évet. Beszéde végén egészségben eltöltendő szép nyarat és jó étvágyat kívánt a díjátadót követő vacsorához.