A magyar festészet napja a Barabás Miklós Céh székházában

Tosa Szilágyi Katalin nemrég zárult Művészeti Múzeum-beli, nagysikerű gyűjteményes tárlatát követően most kamara kiállítással jelentkezett a Barabás Miklós Céh Farkas/Kogălniceanu utca 26. szám alatti székházának kiállítótermében. A művész számára ezúttal is a zene szolgált ihletforrásként, ilyenformán legfrissebb, az utóbbi hónapban készült munkái előző tárlatának folytatásaként is értelmezhetők.

A rendezvény házigazdája, Németh Júlia műkritikus többek között utalt a művész rendkívüli munkabírására, korlátokat nem ismerő képzelőerejére, és arra a különleges kombinációs készségére, amellyel a művészi ágak közötti határokat feloldva képes újat, maradandót alkotni. A festő a transzavantgárd és a lírai absztrakt között ingázva teremt egyedi, művészi világot, magánmitológiát – mondta. Majd dr. Alexandra Rus művészettörténész szólt a zenének a képzőművészetre gyakorolt hatásáról, illusztris példákkal ecsetelve az eredményt, amelyet most már Tosa Szilágyi Katalin munkái is hitelesítenek. A festő doktori disszertációjának témájául választotta eme kapcsolat elemzését és vizuális megjelentetését. Tette pedig mindezt különleges hozzáértéssel, ráérzéssel és az eredményt tekintve maximális sikerrel – vélte a szakember.

A bensőséges hangvételű megnyitó meglepetéseként Létay Lajos olvasott fel a kiállítás hangulatához illő, a művésznek ajánlott verseiből.

A magyar festészet napja alkalmából megnyílt tárlat 2006. november 10-ig, hétfőn, kedden és pénteken 14–17 óra között tekinthető meg.

(-h)


http://archivum.szabadsag.ro/main.php?datum=20061021