A sokszínűség tárlata – Ariadné textilkiállítás Marosvásárhelyen

Megnyílt a 20. Ariadné textilművészeti kiállítás a marosvásárhelyi Kultúrpalota földszinti kiállítótermeiben, ahol három hétig ingyenesen tekinthető meg a tárlat.

textil_muvesz_7_b(archív felvétel)

Az ötletgazda, Nagy Dalma marosvásárhelyi textilművész úgy jellemezte az elmúlt húsz esztendő tárlatait, hogy a változatosság, ötletgazdagság, a stílusok és a kivitelezés sokszínűsége határozta meg azokat. Mindig voltak és vannak, akik a hagyományos technikákat részesítik előnyben, míg mások újszerű ötletekkel, modern anyagokkal próbálkoznak.

Faliszőnyegek, kárpitok, függönyök, zászlók, ruhák, installációk, nyomtatványok, szőttesek, kompozíciók kavalkádja látható most is, a felhasznált alapanyagok pedig szintén sokfélék: gyapjú, pamut, lenvászon, selyem, bársony, csipke, papír, bőr, szőttes, műanyag. Vannak, akik szőttek, mások festettek, goblent készítettek, hímeztek, varrtak, ragasztottak, fotóztak vagy rajzoltak.

Összesen ötvennyolcan állítottak ki idén, fiatal pályakezdők és elismert művészek egyaránt, Temesvárról például egyetemi hallgatók jelentkeztek tanáraikkal, de érkeztek kiállítók Nagyváradról és Kolozsvárról is. „Fontos, hogy egy alkotóművész már fiatalon, pályája kezdetén kiállítson, neve megjelenjen a nagyok között, tartozzon valahová” – magyarázta a szervező.

A tárlaton többek közt Pacsika Lia, Péter Eszter, Puskay Sarolta, Hunyadi Mária, Kántor Zita, Kozma Rozália, Szakács Ágnes, Csíky Szabó Ágnes, Bandi Kati, Nagy Dalma, Sajgó Ilona, Molnár Krisztina alkotásai láthatók. A kiállítókat és munkáikat Nagy Miklós Kund művészeti író, valamint Radu Florea képzőművész méltatta.

A hétvégi megnyitó alkalmából átadták a tavalyi Ariadné közönségdíjait is. Az első díj Hunyadi Máriáé, a másodikat Csíky Szabó Ágnes, a harmadikat pedig Kántor Zita vehette át. A most látható kiállításon is szavazhat a közönség, az összesítést a következő évi tárlaton ismertetik.


http://kronika.ro/szines/a-sokszinuseg-tarlata-a-ariadne-textilkiallitas-marosvasarhelyen