Aki a szellem és lélek mélységeit is bejárja

Valovits László festményei a Minerva székházában


Valovits Lszl ahogyan n szembeslk a modellel ugyangy szembesljn a ltogat is a kppel - ROHONYI D IVN Valovits László: „ahogyan én szembesülök a modellel, ugyanúgy szembesüljön a látogató is a képpel” - ROHONYI D. IVÁN
Tudatlan gyereket és jeles tudóst, hétköznapi embert és mártír hőst, profánt és szentet állít elénk a Minerva Művelődési Egyesület székházában szervezett festészeti kiállításán Valovits László képzőművész, mintegy jelezve: a világ, amelybe bebocsátást enged, nem föltétlenül a társadalmi konvenciók mentén működik. Amint arra Tibori Szabó Zoltán, a Minerva elnöke utalt a kedd délutáni tárlatmegnyitón, olajportréiban a művész „nem pusztán az élet által felkínált modelleket örökíti meg, hanem emberi értékek után kutatva a szellem, a lélek mélységeit járja be”. Valovits Lászlót ugyanis kifejezetten érdeklik az emberi élet rezdülései: „a gyermek ártatlan kíváncsisága csakúgy, mint a bölcs megnyugvása, a boldog és a boldogtalan, a rácsodálkozó és az életunt, a szerény és a beképzelt, a nagyravágyó és a szegény ember egyaránt”.
– Nem hiába szentelte életének egy részét a monumentális művészet tanulmányozásának, s annak a fáradságos tevékenységnek, amelynek során a régi nagymesterek titkait próbálta kifürkészni. Sok munkával és lemondások árán ugyan, de megtalálta, amit keresett – hangsúlyozta Tibori Szabó Zoltán, utalva azokra a rejtőzködő szálakra, összefüggésekre és elemekre, amelyek sok esetben rejtve maradnak ugyan az avatatlan néző előtt, „ám amelyekre az egyetemes mérték szerint alkotónak elengedhetetlenül szüksége van munkája során”.

A magas művészi színvonal mellett, amely festményeit jellemzi, van még egy közös tényező a magyarláposi születésű festő és grafikus most bemutatott munkáiban: nem adnak konkrét fogódzót arra vonatkozóan, hogy éppen kit látunk magunk előtt. A magyarázat egyszerű: szeretné, ha a néző, a cím keresése, tanulmányozása helyett inkább a képpel kerülne bensőségesebb kapcsolatba. – A kép a fontos, ahogyan én szembesülök a modellel, ugyanúgy szembesüljön a látogató is a képpel – hívta fel a rendezvényen egybegyűltek figyelmét Valovits László, majd köszönetet mondott Tibori Szabó Zoltánnak a támogatásáért, valamint a kiállítóterem működtetéséért. Mint mondta, napjainkban, amikor a képzőművészek egyre nehezebben találnak maguknak bemutatkozási helyszíneket, a Minerva galériája óriási szolgálatot teljesít – az alkotóknak és a közönségnek egyaránt.

Ioan Horváth-Bugnariu, a Romániai Képzőművészek Szövetsége (UAP) kolozsvári fiókjának elnöke a művészhez fűződő fiatalkori élményeit elevenítette fel. – Akkoriban úgy éreztem, Valovitsnak soha nincs ideje: mindig ott volt a mappa a hóna alatt, és folyamatosan rajzolt valamit. Akkor is, ha éppen a buszt várta, majd a buszon ugyanígy, de még a diákkantinban is. Miközben a levesre várt, az asztalnál a jobb kezével lerajzolta a balt, majd fordítva – emlékezett vissza az UAP elnöke. Hozzáfűzte: az anyaggyűjtést és alkotást ösztönző sietséghez képest egészen másvalami mutatkozik meg ezúttal, mintha a megszokotthoz képest teljesen más időbe csöppenne a tárlatlátogató. Ez pedig feltételezi azt is, hogy a művész úgy mélyül el az alkotásban, hogy a számára leghatékonyabb „szertartás” által kilép a mindennapi időből, jegyezte meg Ioan Horváth-Bugnariu.

Valovits László kiállítása október 30-ig, munkanapokon 10 és 16 óra között tekinthető meg a Minerva-ház Cs. Gyimesi Éva- termében (Jókai/Napoca utca 16. szám, I. emelet).

FERENCZ ZSOLT

http://szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/96552