Apáczai100: véndiákok expója a centenáriumi rendezvényen

Szellemforrás – Apáczai 100 címmel nyílt kiállítás ma este a fennállásának centenáriumát ünneplő Apáczai-líceum dísztermében a képzőművész véndiákok és tanáraik munkáiból.

Vörös Alpár iskolaigazgató köszöntője után Németh Júlia műkritikus megnyitóbeszédében a patinás múlt és ígéretes jelen tárlatának nevezte a kiállítást, amely Székely Géza képzőművész-tanár szervezőmunkáját dicséri. A pedagógus kitartó utánajárással harcolta ki, hogy Erdélyben, ebben az iskolában elsőként induljon be a magyar nyelvű képzőművészeti tagozat, valamint ismertté és elismertté váljon az Apáczai Galéria. A múlt akadályainak legyőzése és a kiállított festmények is Apáczai szellemiségét tükrözik. Székely Géza felhívta a figyelmet még az emeleten is látható tárlatra, valamint a diákok által készített falfestményekre az iskolaudvaron. A megnyitót Török Éva dalos műsora színezte, Kocsár Márta zongorakíséretében.

Holnap 13 órakor az 5-8. osztályosoknak szervezett iskolatörténeti quizzel folytatódik az Apáczai 100 évfordulós rendezvénysorozat a díszteremben, 18 órakor az elemi osztályosok ünnepi műsora kezdődik ugyanitt, 19 órakor pedig a Karaván zenekar koncertje zárja a napot.

November 29-én, pénteken 9 órakor az elemi osztályosok iskolatörténeti barangolásai, programjai kezdődnek a tantermekben, 9.30 órakor iskolatörténeti vetélkedőt szerveznek kilencedikes diákok számára az iskola dísztermében. 10.40 órakor Apáczais életutak címmel egykori neves diákokkal kezdődik program, 13 órakor zenés hálaadó istentiszteleten lehet részt venni a Farkas utcai templomban. A köszöntéseket követően ünnepi műsor kezdődik az iskola diákjainak és kórusának közreműködésével és bemutatják a jubileumi évkönyvet. 14.30 órakor megnyitják az iskolamúzeumot és leleplezik a díszfalat a földszinti folyosón. 16 órakor tudományos tanácskozás kezdődik Az iskolatörténet és a református felekezeti oktatás szerepe címmel a díszteremben, 20 órakor pedig az 3AD és Loose Neckties Society koncertezik.

November 30-án, szombaton 10 órakor néptáncgálát szerveznek az iskola egykori (Szarkaláb néptánccsoport) és jelenlegi diákjainak fellépésével a díszteremben, 11.30 órakor az iskola névadójának, egykori igazgatóinak, tanári sírjait koszorúzzák meg a Házsongárdi temetőben. 17 órakor kezdődik a zárógála a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében, ahol köszöntik az alma mater nyugdíjas tanárait, a testvériskolák köszöntik a 100 éves iskolát, majd az Apáczai musicalcsoport Rómeó és Júlia musicalje zárja az évfordulós rendezvényt.

ÖIB