Az EMMIR virtuális galériájában

Nagy Annamária üvegművész Aranyosgyéresen született 1959. január 16-án.
1978-ban, miután elvégezte a Kolozsvári Képzőművészeti és Iparművészeti Középiskolát, felvételt nyert a Kolozsvári Képző- és Iparművészeti Egyetemre.
Üvegszakon tanult dr. Nemes Margareta irányítása alatt.
Tanárai voltak: Bardocz Lajos grafikusművész, Egri László iparművész, Spătaru Ion szobrászművész.
Az üveggyártás tehnológiájával a kolozsvári üveggyárban ismerkedett meg egyetemi évei alatt.
1982-ben helyezték ki a tordai üveggyárba, ahol tervezőként dolgozott.
'A tordai üveggyárban eltöltött évei során jobban megismerte a melegen formálható üveg anyagát, képlékenységét.
A gyakorlat alatt letisztultak a formák, leegyszerűsődtek a kifejezőeszközök.' - vallja Nagy Annamária.
Nyolc évi sikeres tervezői tevékenység után magánvállalkozásba kezdett. 1989 óta működik az üvegfestészeti műhelye. Átlátszó és áttetsző színekkel nemesíti az üveg felületét, üvegplasztikái elszakadnak a konkrét funkciótól.
'Az új kifejezési forma új utakat nyit az alkotónak és az anyagnak egyaránt.' - állítja az üvegművész.

Nagy Annamária üvegművész tagja volt a “Műhely 35” kolozsvári művészeti csoportnak (1982 - 1989), tagja a Képzőművészeti Alapnak, a Romániai Képzőművészeti Szövetségnek, a Magyar Iparművészek Szövetségének, a Barabás Miklós Céhnek, valamint tiszteletbeli tagja a kolozsvári Klikk Art Centrum Egyesületnek.

Nagy Annamária üvegalkotásai rendszerint helyet kapnak a romániai megyei képzőművészeti tárlatokon, illetve az országos képzőművészeti biennálékon.
2000 óta számos egyéni kiállítása volt Románia különböző városaiban és Magyarország nagyvárosaiban, valamint 1983 óta rendszeresen részt vesz hazai és nemzetközi csoportos tárlatokon, mind belföldön, mind külföldi nagyvárosokban: Kanazawa (Japán), New York, Omaha (USA), Erfurt (Németország), Bécs (Ausztria), stb.
2018 –ban Nagy Annamária üvegművésznek itélték oda a 30. Üveg Szalon díját Bukarestben.

Közgyűjteményekben levő alkotásai: Bukarest, Románia, Üveg és Porcelán Múzeum , Ebeltoft, Dánia, Üveg Múzeum, Zsoboki Gyűjtemény, Románia, Marosmezőségi Gyűjtemény, Románia.

Nagy Annamária művészeti hitvallása:
Az ÜVEG megjelenését rejtély övezi. Mi, emberek alkottuk, a természet szülte vagy az istenektől raboltuk el? Az eredmény egy csodállatos anyag, mely sokszor átlátszóbb a levegőnél, színesebb a szivárványnál, durvább a sziklánál, hullámzóbb a tengernél, tisztább a harmatnál, szikrázóbb a hópehelynél.
“AZ ÜVEGEN TÚL” található az alkotói szabadság, és annak dimenziói, mely egy olyan mesés környezet, ahol önmagammal lehetek.