Búcsú Köllő Margittól

2019. május 6-án este elhunyt Köllő Margit, az erdélyi magyar művészet kimagasló személyisége, grafikus és textilművész, aki alapítója és katedravezető tanára volt a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum képzőművészeti tagozatának.

  • Mzes Lszl felvtele
    Mózes László felvétele

Magam előtt látom, ahogy közeledik a könyvekkel megrakott kézi szekérkéjét húzva iskolába jövet. Érkezik, biztos pont az életünkben. Úgy irányította a katedránkat, hogy mindannyian részei lehettünk a műnek. Tanácsot kérni hozzá fordultunk, tudtuk, hogy egyenes, tiszta, szókimondó ember, aki nem hallgatja el az igazságot. Margit úgy volt társunk, hogy anyánk is lett, sokat tanultunk tőle.

A szülői házból magával hozta a legalapvetőbb értékeket, amelyek egész létezését és minden munkáját bearanyozták. A hűség, a becsületesség, bátorság, önzetlenség, a lényeglátás, a szinte önmarcangoló felelősségtudat, önkritika és lelkiismeretesség jellemezte. Nemcsak kiváló tanár volt, hanem olyan személyiség, aki tartásával képviselte diákjai előtt a szakmai lelkiismeretességet, igényességet és szeretetet. Ebben a torzuló világban szilárd jellemével, méltósággal viselt magyarságával és kereszténységével, mély hitével biztos pont lehet azoknak is, akik a jövőben művei által ismerik meg.

Egész életművének ars poeticáját fogalmazta meg az Imádság jó munka kegyelméért című rajzában: „Tudom, Uram, tudom, tudom, Uram, tudom, jól tudom, jól tudom, Uram, hogy munkára teremtettél és hivatást rendeltél számomra, amit be kell töltenem. Add, hogy híven megfeleljek a rám bízott feladatnak, és soha ne felejtsem, hogy minden munka nagyszerű és szent lehet, ha egész odaadással és a Te nevedben végzem. Ámen.”
Megszenvedett földi életed végére értél, nyugodj békében, Margit, az Úr Jézus szent nevében, ámen.

Hervai Katalin


https://www.3szek.ro/load/cikk/122875/bucsu-kollo-margittol?fbclid=IwAR0IL22xT6iS4DnAs4feFDE9nbZUUFP...