Bőrre írt víziók KolozsváronSzokatlan műfajú tárlattal kezdte meg idei működését a kolozsvári Barabás Miklós Céh galériája. Balázs László bőrplasztika-kiállításával egy szélesebb körökben ismeretlen, kevésbé elterjedt és izgalmas műfajt mutatott be a kincses város képzőművészetet kedvelő közönségének.

Németh Júlia műkritikus szerint Kolozsvár, sőt egész Erdély szintjén még nem tudunk olyan alkotóról, aki próbálkozott volna ezzel a technikával, ehhez fogható kiállítás eddig még nem látott napvilágot hazai berkekben. „Balázs László képzőművész közel húsz éve foglalkozik a bőrrel, mint a képzőművészet nyersanyagával.

Balázs László bőrre írja látomásait. Technikája Erdély-szinten is egyedinek számít

Jól ismeri az anyag természetét, és tökéletes hozzáértéssel teremt belőle műalkotást. Az alig ismert technika leginkább a fametszethez hasonlítható, ugyanúgy kell metszeni, azzal az eltéréssel, hogy itt nem készül róla levonat, mint a fa esetében, hanem maga a bemetszett bőrfelület kerül bemutatásra” – mondta el lapunknak a kolozsvári műkritikus.

Balázs László fő témája a természet bemutatása. Természeti tájai, növényei hitelesen jelennek meg a nem mindennapi felületen. Ugyanakkor előszeretettel jeleníti meg az emberi aktokat, azok különböző vonzataiban. Németh Júlia műkritikus szerint a bőrön megjelenő Ady Endre, József Attila-portrék különösen fontosak a művész munkásságában, az emberi lélek nagyon sajátos és érzékletes megformálásai.

A bőrplasztika technikájával létrehozott műalkotások egy Erdély-szinten egyedülálló művész széles látó- és érdeklődési körét is bizonyítják: Balázs László témáit a növény- és állatvilág mellett a zene és irodalom területeiről egyaránt meríti.

A műkritikus szerint várható, hogy ennek a kiállításnak a hatására terjedni kezd és ismertté fog válni ez a nem mindennapinak számító művészi kifejezésmód.
Sipos M. Zoltán