BMC-tárlat – működőképes egységként a sokszínű, változatos anyag

Ezúttal is a változatosság jellemzi a Barabás Miklós Céh kolozsvári csoportjának éves képzőművészeti kiállítását, amely két hétig látogatható a Művészeti Múzeumban.

Fotó: Horváth László

Ahogyan azt a szervezők már előzetesen megígérték, a hagyományba illeszkedik a mostani tárlat is: „tematikai és stiláris megkötés, illetve korhatár nélkül, csupán a minőséget szem előtt tartva, a legnagyobb változatosságban sorakoztatják fel a Barabás Miklós Céhbe tömörült művészek legfrissebb alkotásait. Festők, szobrászok, grafikusok, keramikusok, üveg-, textil- és fotóművészek jelentkeznek egy-két munkával, bemutatva múlt tavalyi termésük legjavát.”

A tárlaton változatos technikákkal készült művekkel ismerkedhetnek meg a látogatók, a klasszikus hangvételű műalkotásoktól a posztmodernig. A forma-, stílus- és kivitelezésbeli változatosság mellett a színbeli egymásmellettiségre is érdemes odafigyelni. Innen indítottuk a beszélgetést Portik Blénessy Ágotával, a tárlat kurátorával.

Portik Blénessy Ágota. Fotó: Feleki István

Úgy érzem, minden műalkotásnak megvan a maga hangja, és ha a kurátor úgy helyezi egymás mellé ezeket, hogy egy egységes dallam szülessen, akkor sokkal többet mondanak el az érdeklődőnek. Ugyanezt érzem a színekkel is: ha az ember úgy társítja ezeket a nagyon változatos és stílusban is, kromatikailag is nagyon különböző munkákat, akkor ez a dinamika egy olyan vibrálást kölcsönöz, ami jobban meg tudja érinteni az érdeklődőt.


Riporter: Ferencz Zsolt

A Barabás Miklós Céh kiállítása február 27-ig, szerdától vasárnapig reggel 10 és délután 5 óra között tekinthető meg a Művészeti Múzeumban (Bánffy-palota, Fő tér 30. szám).

http://www.kolozsvariradio.ro/2022/02/12/bmc-tarlat-mukodokepes-egysegkent-a-sokszinu-valtozatos-any...