Barangolás csodás orosz tájakon


Kiss Lszl Egri Andrs Vdovkina Anastasia s Komromi Tnde a megnyitn HORVTH LSZL Kiss László, Egri András, Vdovkina Anastasia és Komáromi Tünde a megnyitón HORVÁTH LÁSZLÓ

Négy művész-, illetve tudósember, akik valamikor beleszerettek Észak-Nyugat Oroszország legendás szépségű térségébe: ők állítottak össze szemet gyönyörködtető kiállítást különböző technikákkal készült munkáikból, az Orosz Kulturális Központ felkérésére, a Szláv Írás és Kultúra Napjai programsorozat részeként. A Vdovkina Anastasia ötlete alapján Belomorje, azaz Fehér tenger címet kapott tárlatot május 24-én, pénteken nyitották meg a Reményik Sándor Galériában, teltházas érdeklődés mellett. Házigazdaként Fejér Olivér püspöki titkár elmondta: időnként felmerül benne a kérdés, miért is kell képekben gondolkodni, mire való tulajdonképpen a művészet, az alkotás. – Isten is képekben beszél hozzánk a Bibliában, hogy minél érthetőbb legyen, hiszen a művészet sokkal többet mond el annál, mint ami a képeken látszik – adta meg a választ saját kérdésére a házigazda.


Az Orosz Kulturális Központ részéről Bán Judit igazgató hívta fel a figyelmet a négy kiállító – Vdovkina Anastasia, Egri András, Komáromi Tünde és Scherbinin Vasiliy – kötődésére a legendás vidék iránt, ahol többféle nép is él együtt, változatos kultúrával, többek között itt keletkezett a Kalevela hősköltemény is.

A tűzzománc, fotó és festmény közötti összhangot sikerült szavakba foglalnia Kiss László művészettörténésznek, aki kétnyelvű (magyar és román) méltatásában kifejtette: az alkotók szándéka, hogy szélesebb körben is megismertessék a vidék nevezetességeit. – A moszkvai születésű Vdovkina Anastasia tűzzománc munkái valósággal lenyűgözik az embert. A művész mesteri módon használja ki az anyag tulajdonságait, egyedi világot alakítva ki. Egri András egységes művészi elképzelésről árulkodó képein a konkrét elem már-már szürreálisba hajlik, de mégsem válik túlzsúfolttá: mindennek megvan rajta a maga helye. Komáromi Tünde antropológus, aki az orosz ortodox vallást tanulmányozta Szergiev Poszád városban és környékén, életének ehhez az időszakához kapcsolódó érzéseit, élményeit fogalmazta meg képi nyelven, míg a Szentpéterváron élő, képzett dizájner és fényképész, Scherbinin Vasiliy képeit a harmónia, a részletekre való odafigyelés és a tökéletes kompozíció jellemzi. A fotós sajnos nem tudott személyesen jelen lenni a megnyitón, Vdovkina Anastasia azonban felidézte azokat az időket, amikor vele járták be Karélia csodás természeti szépségektől hemzsegő szigetvilágát, életre szóló élmény- és ihletanyaggal gazdagodva. Komáromi Tünde pedig főként azokról az időszakokról beszélt, amikor ortodox kolostorokat látogatott, és az építészeti remekműveken kívül a kultikus épületek csendjét, békéjét igyekezett közvetíteni fotóin.

A hangulathoz igazodott az Erdély hangjai énekkar alkalomhoz illő fellépése: Adrian Corojan karnagy énekesei közismert orosz és román kórusműveket adtak elő, mély átéléssel és lelkesedéssel.

S. B. Á.


http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article,PArticleScreen.vm/id/90558