Călimară / Forró Ágnes şi evadarea din cotidian

Atmosfera acelei zile de martie era rece şi apăsătoare, iar eu, fumând în faţa Casei memoriale „Györkös Mányi Albert” (Republicii/Majális u. 5), resimţeam apatia mediului citadin şi observam mersul grăbit al orăşenilor indiferenţi. Nici eu şi nici ei nu ştiam ce se ascunde în spatele peretelui de care mă rezemam cu o nonşalanţă calculată.Acum râd la gândul neştiinţei mele, deoarece odată intrată în clădire am fost izbită cu putere de vivacitatea şi voioşia încăperii, starea mea de spirit cunoscând o întorsătură de 180 de grade. Camera luminoasă şi primitoare purta semnele unui elan artistic mânat de dorinţa puternică de a înfăţişă frumuseţea satului săsesc. Ceea ce vedeam era expoziţia de pictură a doamnei Forró Ágnes.

Jocul de culori denotă intenţia de a experimenta în creaţia artistică, spontaneitatea şi influenţele unui suflet tânăr reieşind cu uşurinţă la suprafaţă. De altfel şi artista a declarat, într-o manieră jovială, că în momentul în care pictează nu ţine cont de un anumit plan prestabilit, preferând să se aventureze în tărâmul simbolurilor şi a culorilor care mai de care mai debordante. Foile albe sunt respinse din principiu, lucrările fiind realizate pe un fond colorant, electric, fapt ce oferă o intensitate expresivităţii fiecăreia în parte.

Am observat o unitate în picturi, fiecare dintre ele purtând amprenta unui spirit arhaic, constant într-o lume marcată de schimbări. Frumuseţea satului săsesc, marcat de o veche tradiţie, este cuprinsă într-o manieră originală, remarcabilă prin faptul că denotă veselie şi jovialitate, deşi ilustrează un univers în mare parte uitat, părăsit. Decadenţa aceasta este împinsă la o parte de capacitatea artistică de a descoperi acel ceva etern, acel spirit care rezistă în bătălia cu timpul.Vă invit să evadaţi din cotidianul monden, lăsându-vă purtaţi de frenezia fantezistă a acestei expoziţii colorate şi jucăuşe, care aduce în centrul Clujului un strop din frumuseţea universului rural săsesc.

Anastasia Borbil

http://corbiialbi.ro/index.php/calimara/593-forro-agnes-si-evadarea-din-cotidian/