Díjnyertes grafikák

üldő: N.M.K.
Péter Ágnes: Egység... A biennále fődíja

Múzsa legyen a talpán, aki (amely) lépést tud tartani a sok-sok helyi és régiós eseménnyel. Persze örülnie kell ennek a kulturális bőségnek, de azt is be kell látnia, hogy heti megjelenéssel csak kullogni képes bizonyos rendezvények után. A nagy visszhangú II. Székelyföldi Grafikai Biennále előkészületeiről, fejleményeiről, gálájáról, kiállításairól is többször írtunk az eltelt hónapokban, hetekben, mégis adósok maradtunk a díjnyertes munkák bemutatásával. A fáradhatatlan szervezőknek köszönhetően birtokában vagyunk a reprodukcióknak, helyhiány miatt mégsem közölhetjük egy lapszámban valamennyit. De ígéret van rá, hogy mi, marosvásárhelyiek is élőben láthatjuk majd a grafikai szemle anyagát, a díjazott grafikákat is természetesen, hiszen, akárcsak az I. biennálén, most is három központ látja vendégül a rangos nemzetközi válogatást: Sepsiszentgyörgy után Csíkszereda, majd Marosvásárhely. Siklódi Zsolt, a biennále kurátora, akivel a minap beszélgettünk rendezvényükről, elmondta, a tervek szerint Maros megye székhelye ősszel fogadja a kiállítást.

A biennále az első alkalomhoz viszonyítva alaposan kinőtte magát, 26 ország 321 művésze nevezett be 824 alkotással. Nyilvánvaló, hogy válogatni kellett, ugyancsak feladták a nemzetközi zsűrinek a leckét. Végül 184 grafikus 270 munkája mellett döntöttek, ezek kerültek a katalógusba és a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtárba. A nyertesek a Tamási Áron Színházban tartott díjátadó gálán vehették át az elismeréseket. A legjobbak közt székelyföldi és Románia más régióit képviselő művészek mellett magyarországi, bulgáriai, lengyelországi és iráni grafikusok voltak. Egyébként, mint Siklódi Zsolt közölte, a biennále szereplőinek mintegy háromnegyede külföldi, ami egyértelműen arra vall, hogy a szemle híre rövid idő alatt egész messzire eljutott. Kedvelik a fiatalok, a pálykezdők is, a benevezettek körülbelül egynegyede egyetemista. Ők többnyire a kísérleti grafikát részesítik előnyben, a tárlaton is valamivel több az ilyen alkotás, mint a hagyományos grafika. Hogy milyen lesz a következő biennálén az arány, az még a jövő titka, de az biztos, hogy a kezdeményezést folytatni akarják, lesz III. szemle is a Székelyföldön. A Hargita és Kovászna megyei önkormányzat s a szervezésből oroszlánrészt vállaló Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ képviselői mindenképpen szeretnék hagyományossá tenni a biennálét, és számítanak a Maros megyeiek támogatására is. A díjak közül az egyiket az idén is megyénk ajánlotta föl. A sokak számára példakép művészpedagógus, Nagy Pál nevét viseli. A Hargita Megyei Tanács díját Nagy Imréről, a Kovászna megyeiét a szintén elhunyt kiváló képzőművészről, Plugor Sándorról nevezték el.

A rendezvény fődíját a magyarországi Péter Ágnes vehette át. Nagy Imre-díjas a lengyel Katarzyna Kalczynska, a Nagy Pál-díjat a kolozsvári Ioan Horvath Bugnariu, a Plugor Sándor-díjat a bolgár Branko Nikolov kapta. A gyergyószárhegyi központ, lényegében a nagy tekintélyű művésztelep 6 különdíjat is kiosztott. Egyik a marosvásárhelyi fiatal tehetség, Căbuz Andrea alkotómunkáját honorálja. Az erdélyiek közül még Ferencz S. Apor és Sárosi Mátyás Zsolt részesült ebben az elismerésben. A külföldiek soraiban Pataki Tibor és Szepessy Béla, valamint az iráni Mehdi Darvishi örülhetett a kitüntetésnek. A fentiek műveiből néhányat mellékletünk olvasói is megismerhetnek.

N.M.K.


http://www.e-nepujsag.ro/op/article/d%C3%ADjnyertes-grafik%C3%A1k