Damokos Csaba - a látvány és a gyakorlat sokfelé figyelő művésze

Azt szeretem, ha egyik munkából a másikba átlépve teljesen megváltozik a téma, ez energiákat ad, nem lehet megunni. A színház és a filmes munka, a fotózás vagy egy szállodabelső megtervezése számomra ugyanolyan kihívást jelent, valahogy mindig megtalálnak a különböző felkérések. Persze nem mindig a látvány van előtérben, a színházban, a filmben egy csapat tagja vagy. Beszélgetés Damokos Csaba sepsiszentgyörgyi képzőművésszel.
– Baász Imre legtehetségesebb tanítványaként emlegetik. Hogy került kapcsolatba a korszerű művészeti törekvések elkötelezett híveként közismert neves grafikussal, illetve a képzőművészettel?
– Már gyermekként állandóan rajzoltam. Azt mondtam, olyan akarok lenni, mint Walt Disney, mire a tanító néni úgy fordította le az óhajomat, hogy akkor tervező-rajzoló leszek. Dacára annak, hogy a Székely Mikó Kollégiumban matematika–fizika szakon jártam iskolába, gyakorlatilag végigrajzoltam a tizenkét évet: nemrég a kezembe került egy régi magyarfüzetem, amelyben a 30 oldal írás mellett 30 oldal rajz van. Egyértelmű volt, hogy rajzolni akarok. Édesanyám ismerte M. Péter János festőművészt, elmentem hozzá, megnézte a rajzaimat, és azt mondta, hogy ez rendben van, de ő nem foglalkozik tanítványokkal, szemben van a Baász műterme, menjek át oda. Baász Imrével nagyon hamar találtunk közös nevezőt, az elején rajzórára jártam hozzá, egy idő után szólt, hogy akkor jövök, amikor akarok, nem kell fizessek, viszont ledolgozhatom az órákat. Ez ért a legtöbbet, mert a ledolgozás azt jelentette, hogy megtanultam mindent a szitanyomástól a rézkarckészítésig. Gyakorlatilag az inasa voltam, nagyon jó mester-tanítvány kapcsolat alakult ki közöttünk. Az egyetemen előttem végzettek többsége külföldre ment, de engem már megfertőzött a Baász-féle itthon maradás, és a rendszerváltás után különben is azt hittük, hogy itt lesz Kalifornia. – Rendkívül szerteágazóak az alkotásai. Tart-e rendszert a munkájában?
Damokos Csaba Képzőművész, 1965-ben született Sepsiszentgyörgyön, Kolozsváron végezte a látványtervező szakot. Sokoldalú, gyakorlati érzékkel rendelkező művész, több színházi és filmdíszlet mellett plakátot, bútort, lámpát tervez, fotográfiái, könyvillusztrációi ismertek, de szállodabelső, bevásárlóközpont is viseli a kézjegyét. Szabadúszó művész, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem látványtervező szakán oktat.
– A diplomamunkám egy autó volt. Azért választottam ezt, mert nagyon összetett téma, az autótervezés sok plasztikai, ergonómiai, technikai ismeretet feltételez, utána már sokkal egyszerűbb megtervezni egy fotelt vagy ajtókilincset. Soha nem akartam leszűkíteni, hogy csak grafikával vagy csak színházzal foglalkozom. Azt szeretem, ha egyik munkából a másikba átlépve teljesen megváltozik a téma, ez energiákat ad, nem lehet megunni. A színház és a filmes munka, a fotózás vagy egy szállodabelső megtervezése számomra ugyanolyan kihívást jelent, valahogy mindig megtalálnak a különböző felkérések. Persze nem mindig a látvány van előtérben, a színházban, a filmben egy csapat tagja vagy. Számomra a munkában is a folyamat érdekes, éppen ezért kosárlabdázom a mai napig, mert játszani, odaadni, majd visszakapni a passzot jó. Tavalyi Első félidő című kiállításommal valahogy meghúztam egy vonalat, éppen a szerteágazó dolgaim miatt volt erre szükség. A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben öt terembe lehetett szétválasztani a munkákat, mégis úgy érzem, hogy sikerült homogén anyagot megmutatni. Ha az ember gondol valamit a világról, akkor a kézjegyét ugyanúgy rajta tudja hagyni a színházi díszleten, mint egy épülethomlokzaton vagy lemezborítón. A plasztikai jelek, különböző színek, formák, anyagok használata átjárhatóságot biztosít. – Mennyire tartja fontosnak szakmai szempontból, hogy a városkép alakításában is részt vesz? – Ez természetesen összetettebb tevékenység. Jó, ami most Sepsiszentgyörgyön történik, én is része vagyok az építészekből, városrendezési szakemberekből és persze politikusokból álló csapatnak. Végül is ez is csapatjáték: az ember egy poszton játszik, elvégzi a feladatát, az pedig már többletelégtétel, ha a saját szülővárosomon nyomot hagyhatok. Egy város nagyon összetett, nem egy ember határozza meg, tudjuk, milyen szomorú következményekkel járt, amikor a múlt rendszerben egyetlen ember akarta megszabni egy egész ország arculatát. A város akkor jó, ha színes, ha meglepő.
– Korábban előrukkolt azzal, hogy dizájnnapokat szervezne. Miért tartja ezt szükségesnek?
– Azt szeretném, ha az emberek jobban tudnák, mi az a dizájn, ami egyelőre csak egy mágikus szó, amivel mindent el lehet adni. Ha a fürdőszoba-felszerelést árusító cég a neve mögé biggyeszti, máris többnek számít, mint a vetélytársai. Pedig a dizájn nem rajzot, formát, hanem elsősorban gondolkodást jelent. Legtöbbször az a gond az áldizájn termékekkel, hogy „olyanok, mintha”, de valójában nincs koncepció mögöttük. Nagyon sokan úgy dolgoznak, hogy megtanultak három grafikai szoftver alapszintű vagy kevéssel jobb használatát, ez viszont sokat árt a szakmának. Mint minden kulturális termék esetében, a közönség műveltségét kell tágítani, hogy érzékeljék, tudják kiválasztani, mi a jó dizájn, illetve mi a gicscses, ártalmas. Hiszen a rossz dizájn közterületen vizuális szennyezés, másrészt ha egy szerszám rosszul van megtervezve, nem lehet vele dolgozni. A dizájn megfelelő funkciókat kell hogy betöltsön, legyen az esztétikai, technikai vagy bármilyen más. Sepsiszentgyörgy nem elég nagy város, hogy dizájnhetet szervezzünk, de néhány napra egyetemi előadók, művészek bevonásával kiállítás- és műhelysorozattal lehetne bemutatni a lényeget. Annál is inkább, mivel a dizájn interdiszciplináris műfaj, átfedések vannak többek között a képzőművészettel, a színházzal, az építészettel.
– Miként adja egy művész vállalkozásra is a fejét?
– Ez kényszerpálya. Én készítettem Kolozsváron az első, egy egész villamost befedő reklámot. Nagyon hamar rájöttem, hogy ha a munkámmal pénzt akarok keresni, számlát kell vágnom. Hogy számlázni tudjak, céget kell alapítani, könyvelőre van szükség, és ezzel már be is szippantott a vállalkozói vákuum. Ez mindenütt a világon így működik, kapálózni lehet ellene, húzhatjuk tőle az orrunkat, de másként nem megy. Jó lenne, ha menedzser hozná a munkát, intézné az adminisztrációt, de egyelőre erre nálunk nincs lehetőség.
– Ettől az évtől elvállalta a Háromszéki Képzőművészek Szövetségének elnöki tisztségét is. Milyen tervei vannak e téren?
– A képzőművészek általában szidják a szövetséget, mint a bokrot, azt mondják, nem működik semmi. Arra jöttem rá, hogy országos szinten ez valójában ernyőszervezet: aki kifizeti a tagdíjat, kap nyugdíjat, ám a fiókszervezetek annyira működnek, amennyire helyi szinten megtöltik tartalommal, élettel. Az önkormányzattal közösen próbálom tisztázni Bukarestben a műtermek tulajdonjogát, jelenleg ugyanis senkiföldjének számítanak, nincsenek telekönyvezve, ezért senki nem ruház be a felújításukba. Ha a tulajdonjog tisztázódik, az önkormányzat majd besegít például a tetőszigetelésbe. Ugyanakkor megkapjuk a várostól a Lábas ház kiállítótereit, jelenleg hiába vannak ott tárlatok, ha az épület csak akkor van nyitva, ha a művész jön a kulcscsal, és kinyitja. Az önkormányzattal partnerségben működtetjük majd ezeket a tereket, kiállításokat, műhelyeket szervezhetünk. Ezt nem projektszerűen tervezem, hanem mindössze keretet biztosítunk, amit a képzőművészeknek kell feltölteniük. A szövetség sarki üzletének arculatát is meg kell újítani, a műkereskedelmet meg kell változtatni. Nem úgy kell működjön a galéria, hogy valaki behoz három képet, s azokat áruljuk, hanem elébe kell menni ennek. Tőkét kell kovácsolni, műtárgyakat felvásárolni, majd más galériákkal csereberélni, hogy változatosabb legyen a kínálat, művészeti könyveket is lehet forgalmazni. Persze egyszer az üzlet jelenlegi adósságait kell lenullázni, majd azután fel lehet turbózni a profilját.
– A tanítás miként befolyásolja a munkáját?
– Nem tudom, meddig fogok tanítani, hiszen az új tanügyi törvénnyel sok minden megváltozik. Nem készültem soha arra, hogy oktassak, Gáspárik Attila, Dobre-Kóthay Judit győztek meg, és érdekes a feladat. Meg kell fogalmazni szakmai evidenciákat, az én szakom a számítógép használata a látványtervezésben, ezt valójában most találjuk ki, hiszen amikor mi jártunk iskolába, ilyen nem volt. Pedig nagyon lényeges, hiszen ma már a világ dönget előre, nincs idő arra, hogy akvarellel, színes ceruzával gyönyörű terveket fessünk, hetekig bíbelődjünk egy makettel. Persze kell a makett is, csak az ma már 3D-ben készül, számítógépen, majd lézerrel kivágják. Az első programokat húsz évvel ezelőtt úgy írták, hogy aki analóg szerszámokkal tudott dolgozni, hamar rájött a nyitjára. A tervezőszoftverek most sokkal összetettebbek, kialakult egyfajta digitális gondolkodás. Én a számítógépes tervezést valamikor úgy tanultam meg, hogy két munka között volt egy hónap szabadidőm, akkor reggeltől estig bújtam a könyveket, az internetet, addig matattam, amíg elsajátítottam. Ám sokkal könnyebb lett volna, ha valaki megtanít. Én éppen ezeket az alapokat szeretném átadni. – Most éppen mivel foglalkozik? – Szokás szerint több mindennel. A gyergyószentmiklósi Figura Társulat Béres László rendezésében viszi színre a Nagynyavalya című darabot, ennek az előadásnak a díszletét tervezem, ezzel párhuzamosan több belsőépítészeti projekten dolgozom és a Székely Nemzeti Múzeumnak készítek elő egy kiállítást.
Bíró Blanka