Egy szabad tábor keresztmetszete

2019. május 11., szombat, Közélet

Az idei Free Camp Nemzetközi Képzőművészeti Alkotóműhely jövő héten nyitja kapuit Csíkszeredában: a tizenötödik kiadás előzeteseként tegnap délután retrospektív kiállítás nyílt meg a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK) az elmúlt közel másfél évtized alkotásaiból.

  • Botr Lszl Vcsi Nagy Zoltn s Szkedi Ferenc Fot Albert Levente
    Botár László, Vécsi Nagy Zoltán és Székedi Ferenc. Fotó: Albert Levente

Sajátos alkotóműhely a Free Camp: tematikailag és műfajilag is teljes alkotói szabadságot biztosít a meghívott művészeknek, az alkotási folyamat ugyanakkor nyitott, a csíkszeredai szakszervezeti ház emeletén kialakított műterembe bárki besétálhat, követheti az alkotói folyamatot. Ennek megfelelően a tábor ideje alatt készülő munkák többnyire kísérleti jellegűek, mint azt az EMŰK-ben tegnap nyílott kiállítás résztvevői is láthatták. A tárlatmegnyitón egyébként az átlagosnál sokkal kevesebben vettek részt, a képzőművészeti rendezvények törzsközönségének java része ugyanis alkotótársuk, Köllő Margit temetésén vett részt – az itthon maradottak Vécsi Nagy Zoltán kérésére néma főhajtással emlékeztek rá.

A kiállítást megnyitó Székedi Ferenc művészeti író a Free Camp kísérleti jellegére reflektálva kiemelte, a táborban született alkotások korunk posztmodern művészeti életének lenyomatai, sokukon nyomon követhető, hogyan kapnak új értelmezést a hagyományos anyagok a művészi beavatkozásnak köszönhetően. Hangsúlyozta, a modern képzőművészetben rengeteg az ötlet, maradandót azonban csak azok tudnak alkotni, akik a szellemi innováció mellé a technikai tudást is tudják társítani.
A tárlatmegnyitón – hisz immár hagyomány az EMŰK-ben a képzőművészethez zenét is társítani – Krizbai Imre játszott klasszikus elektromos gitáron.

 Szerző: Váry O. Péter