Ember és környezete megörökítője

Horváth László fotókiállítása


Farkas Gyrgy Horvth Lszl s Lszl Mikls a megnyitn  DOREL GIN

Farkas György, Horváth László és László Miklós a megnyitón – DOREL GĂINĂ

„Horváth László megszállott fotós: a kitartóan és következetesen végzett munka megszállottja, a szó legnemesebb értelmében. Teszi mindezt komolyan, de közben a humor sem idegen számára”, magyarázta Farkas György fényképész, a Sapientia EMTE tanára pénteken délután, a Kolozsvár Társaság főtéri székházában szervezett Ember és környezete című kiállítás megnyitóján. Mint kiderült, Horváth Lászlónak ez a második egyéni fotótárlata: tavaly áprilisban, a nagyváradi Varadinum Kulturális Alapítvány Festum Varadinum rendezvénysorozata keretében, a Partiumi Keresztény Egyetem emeletén mutatta be a munkáit, ezeket azonban mindössze négy órán át tekinthették meg az érdeklődők. A mostani, kolozsvári kiállítás ennél jóval tovább tart nyitva, február 15-ig látogatható a Főtér/Piaţa Unirii 22. szám alatt, a társaság székhelyén.

Méltatásában Farkas György kifejtette: Horváth László változatos témájú és egyéni látásmóddal komponált képei jó szemre és dicséretes érzékre utalnak. – Az alkotások nem egy képzeletbeli környezetbe, hanem a mindennapok világába, gyakran annak apró részleteibe kalauzolnak. A fotók egyrészt a jelen és a társadalmi-kulturális hangulat kutatását, másrészt pedig az egyensúly, a kikapcsolódás és a harmónia hármasát tükrözik. Kíváncsisággal és empátiával közelíti meg a világot, képeire nem a pátosz és távolságtartás, hanem az emberi közelség jellemző, amely a nézőben gondolatokat és érzéseket kelt – hangsúlyozta Farkas György. Hozzáfűzte: a sejtelmes hangulatú képek váltakoznak a „határozottan megfogalmazott” fotókkal. Ami pedig a felvételek témáit illeti, különösen változatos a paletta: „a meghitt, bensőséges környezettől, a mélázástól, a finom részletek meglátásának majdnem poétikus rögzítésén át szellemi környezetünk gyakran misztikus hangulatának ábrázolásáig, az egyéni jellemvonások megjelenítéséig életterünk sok elemét tartalmazza”.

László Miklós a Kolozsvár Társaság hűséges támogatójának nevezte kollégáját, Horváth Lászlót, aki állandó krónikásként van jelen a kolozsvári kulturális eseményeken, fényképeit pedig a http://kolozsvartarsasag.com oldalon, valamint a Facebookon teszi közzé.

FERENCZ ZSOLT

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article,PArticleScreen.vm/id/85299