Essig József: nagy közös fotókiállítást szeretnék létrehozni

2019. december 12.
18.51

Az 1989-es romániai forradalom néhány kolozsvári eseményét mutatja be az a fotókiállítás, amely ma nyílt meg Magyarország Kolozsvári főkonzulátusának rendezvénytermében. Essig József kolozsvári film- és fotóművész fényképeit nézegetve mindannyiunknak eszébe juthat az akkor érzett tiszta öröm és lelkesedés.

(A rendezvény kezdetén készített videónk ide kattintva tekintehető meg.)

„Essig József fotóművészként örökítette meg azokat az eseményeket, amelyek harminc évvel ezelőtt gyökeresen megváltoztatták a kolozsvári magyarság mindennapjait. A szerző 1989 decemberében kegyelmi állapotban volt, ennek köszönhetjük a mai kiállítás anyagát. Remélem, hogy 2089-ben, amikor a forradalom centenáriumára fognak emlékezni Kolozsváron, akkor is Essig József fotóit nézegethetjük, és ugyanolyan borzongást éreznek majd a képek láttán, mint mi most” – hangoztatta Kecskés Tibor magyar konzul.

Kolcsár Péter zongoraművész és Albert Júlia színművész rövid művészi műsora után néhány vetített képen idézhettük fel az 1989. december 22-i eseményeket, hangulatot.

„Fotókiállítást megnyitni cseppet sem könnyű feladat, hiszen a dokumentumfotó a pillanat fonákságát és esetlenségét, valóságát és igazát egyaránt rögzíteni képes, s a néző mindezeket saját maga is könnyen felfedezheti, azok tehát külön magyarázatra és értelmezésre nemigen szorulnak. Essig József most kiállított munkái esetében sincs ez másképp. Pedig azon a napon, amikor ezek a fotó készültek, már minden másképpen volt, mint akár egy nappal korábban. Ha a kiállított munkákat végignézzük, azonnal megállapíthatjuk, hogy azokról reménykedő, örvendő, tettre kész emberek tekintenek reánk. Olyanok, akik az 1989. december 22-i napon teljes elszántsággal vettek részt a sokak által régóta várt és titkon remélt rendszerellenes népfelkelésen. Nem tudom elfelejteni azt az örömet, reményt, tenni akarást és cselekvőképességet, amely azokban a napokban rajtam és sok más polgártársamon elhatalmasodott” – fogalmazott Tibori Szabó Zoltán újságíró, a Minerva Művelődési Egyesület elnöke.

Mint mondta, Essig Józsefet is ezek az érzések vitték ki az utcára a fényképezőgéppel a kezében, és az a felismerés, hogy valóságos történelmi eseménynek a részese, szemtanúja, amelyet márpedig a jövő generációk számára jó lesz dokumentálni.

„Akkor, a tömegek megmozdulása és eltökéltsége láttán egyikünk sem gondolt arra, hogy bárki a maga vagy a barátai hasznára fordítsa a forradalmat, s hogy a hatalmat alantas céllal magához ragadja. A forradalom eszméit és célkitűzéseit ma is vállalhatóknak tartjuk, és azokra erőt adó forrásként tekintünk. Essig József reményt és örömet sugárzó fotóinak ez a legszebb és legőszintébb üzenete” – hangsúlyozta Tibori.

Essig József fotóművész nagylelkű ajánlatot fogalmazott meg: felkérte azokat a fotósokat, akik 1989 decemberében Kolozsváron a forradalmi eseményeket fényképezték, hogy saját házában levő pincegalériában egy nagy közös fotókiállítást hozzanak létre.

Nagy-Hintós Diana

http://szabadsag.ro/-/essig-jozsef-nagy-kozos-fotokiallitast-szeretnek-letrehozni