Expoziţia de pictură Kádár Tibor – Omul şi peisajul

La Muzeul de Artă Cluj-Napoca a avut loc sîmbătă, 16 august a.c., vernisajul expoziţiei de pictură Kádár Tibor – Omul şi peisajul.

kadar 1Kádár Tibor s-a născut la Cluj în anul 1946 şi a absolvit în 1971 Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, avîndu-l ca profesor pe Petre Abrudan. O experienţă semnificativă în evoluţia sa spirituală a reprezentat-o activitatea sa ca membru al redacţiei revistei „Korunk” şi debutul său expoziţional în cadrul galeriei cu acelaşi nume, în anul 1980. Un loc la fel de important în formarea sa ca artist l-au reprezentat taberele de creaţie în cadrul coloniei artiştilor de la castelul Szárhegy (1976-1986). În anul 1988 s-a stabilit la Budapesta. Deşi oficial retras din mediul academic, experienţa sa este semnificativă în acest domniu, deoarece pînă în 2011 a susţinut numeroase prelegeri la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca. Kádár Tibor este membru în organizaţii precum: Fundaţia Artei Maghiare, Asociaţia Artiştilor Maghiari, Societatea Pictorilor Maghiari, este membru şi lider al Asociaţiei de Artă din Veszprém şi fondator al F-Group (2004).

kadar 3De-a lungul a trei decenii şi jumătate, Kádár Tibor s-a impus ca unul dintre maeştrii recunoscuţi ai peisajului transilvan. În tematica abordată, artistul s-a inspirat din peisajele din zona Călatei, fiind atras mai ales de dramatismul peisagistic specific regiunii şi de ethos-ul artei populare. Kádár Tibor a experimentat încontinuu şi a aprofundat tehnica peisagisticii, păstrînd un interes nealterat pentru cultura şi istoria maghiarilor. Unele dintre lucrările expuse la Cluj-Napoca provin din atelierul său de la Veszprém, iar altele s-au născut în timpul taberelor de creaţie de la Jebuc şi Băile Bálványos.
Expoziţia Kádár Tibor – Omul şi peisajul va fi deschisă publicului pînă în 7 septembrie 2014.