Fehér tenger-kiállítás

Fehér tenger-kiállítás

Fehr tenger-killts
Az Oroszországi Föderáció területileg a világ legnagyobb országa. Európa keleti részétől Észak- Ázsia (Szibéria) keleti partjáig, a Csendes-óceánig terjedő ország. Történelme nem mindennapi. Talán ennek is köszönhető az „Észak- Oroszország” címmel, Egri András, Komáromi Tünde, Scherbinin Vasiliy és Vdovkina Anastasia tűzzománc-, festmény, grafika és fotókiállítása iránti nagy érdeklődés.

Kolozsváron a tárlatot a Lutheránus- Evangélikus egyház Reményik Sándor Galériában nyitották meg.

A kiállítás Fehér tenger címmel nyílt meg. Fejér Olivér püspöki titkár, a Romániai Magyar Lutheránus- Evangélikus egyház részéről, házigazda minőségében, köszöntötte a jelenlevőket. Feltette a kérdést: Miért is kell, képekben gondolkodunk? Miért van szükség a művészetre? A Bibliában az Isten, az érthetőségért, képekben beszél hozzánk. A művészet sokkal többet mond, mint ami a képekben látható.

Bán Judit, az Orosz Kulturális Központ igazgatója, három nyelven (románul, oroszul és magyarul) elmondta, a mai Észak- Nyugat Oroszország, szépségében legendás térség, ahol több népcsoport él együtt, és ezen a tájon született a Kalevala. A táj szépsége számos művészt megihletetett, különböző művészi alkotásokban fejezték ki élményeiket.

Kiss László művészettörténész méltatta a kiállítást, bemutatva a kiállító művészek alkotó munkáját. Amint kiemelte, a több-nemzetiségű lakosság egyedi kultúrát épített ki, amely kifejeződik különböző műfajokban. Ennek köszönhető a kultúra változatossága. Mégis egységes kultúra keletkezik.

Vdovkina Anastasia Moszkvában született, munkásságáért számos díjjal tüntették ki. Többek között Kecskeméten 2003.- 2004.-ben. Tűzzománc alkotásai figyelemre méltóak, a maga nemében lenyűgözőek. A megjelenített motívumok, az orientális ornamentikára emlékeztető vonalvezetés, helyi jellegzetességekre utalnak. Ennek ellenére művészete izgalmas.

Egri András a Kolozsvári Ion Andreescu Művészeti Akadémia végzőse. Képei egységes művészi szemléletről tanúskodnak. Számos belföldi és külföldi kiállításon vett részt. Kompozícióinak logikus felépítése, a motívumok ésszerű kiválasztása pontos elképzelést nyújt a néző számára. Képei majdnem szürrealisták.

Komáromi Tünde a Babes- Bolyai Tudományegyetem és a Budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem végzőse. Posztdoktori ösztöndíjjal a kortárs orosz ortodox, vallásosságot tanulmányozta. Lehetősége nyílt Oroszország nagyobb városait, kolostorait és a Szoloveck- szigeteket megismerni. Képei antropológiai szempontból követik a tájat. Természetesen, fényképezve mégis az ember világát ábrázolják.

Scherbinin Vasiliy fényképész és dizájner, foglalkozására nézve. Szentpéterváron él. Képein a természetnek, a különböző pillanatokban levő változatosságát észlelhetjük.

A kiállítás összegezése 4-5 év munkájának. Ugyanakkor jól érzékelteti, melyek azok a lehetőségek, amelyekkel élve, a hazai intézmény- rendszer adta lehetőségek kihasználása következtében, a nagyvilág kitárul azok előtt, akik rendelkeznek tehetséggel, amelyet kellő képen tudnak érvényesíteni.

A kiállításnak megfelelő hangulatot teremtett az Erdély hangjai (Voci Transilvane) vegyes kar, amely 40 perces időtartamban román és orosz kórusműveket mutatott be. Vezényelt Adrian Corojan, zongorán kísérte Natalia Constantin.

A rendezvény a Szláv Írás és Kultúra napjai programsorozat részét képezi.

Csomafáy Ferenc

http://www.erdon.ro/feher-tenger-kiallitas/2277660