Győri Sánta Kinga – aki számára a festés felfedezés


Gyri Snta Kinga egyik munkja a Megszelidtettem sorozatbl Győri Sánta Kinga egyik munkája a Megszelidítettem sorozatból
Vannak festmények, amelyek lenyűgöznek. Vannak festmények, amelyek elgondolkoztatnak. Ritkán vannak festmények, amelyek felébresztik az emberben a birtoklási vágyat! Első találkozásom Győri Sánta Kinga festményével Kolozsváron történt bő tíz évvel ezelőtt, nagybányai művészek csoportos kiállításán. Annyira rabul ejtett akkor a kiállított képe, hogy felkutattam Kingát, leutaztam Nagybányára, hogy személyesen is megismerjem és még több festményét láthassam. Azóta is figyelemmel kísérem munkásságát.


Kinga Nagybányán született, Kolozsváron végezte 1998-ban a Ion Andreescu Akadémiát, majd tanulmányai után akkori szobrász férjével visszatért Nagybányára, ahol az ottani kortárs művészeti élet mozgatórugói lettek. Évente megszervezték az Identitás című csoportos kiállítást, amelyre neves fiatal külföldi művészeket is meghívtak, számos nemzetközi művészeti tábor hű résztvevői, sokszor szervezői is. Ugyanakkor a helyi művészeti iskola tanára, a fiatal generáció lelkes vizuális nevelője.

Ahányszor megnézi az ember a képeit, annyiszor tárnak fel újabb és újabb részleteket. Kinga sorozatfestő. Elindul egy részlettől, egy motívumtól, azt kiteljesíti, átalakítja, megpróbálja több metamorfózisban, ameddig már nincs tovább, s akkor feltűnik egy új motívum. Általában egy sorozat több éves munka, amelybe Kinga életének örömei és megpróbáltatásai is bele vannak szőve.

A falutérképek sorozata után következett a szögesdrót sorozat, amiben a néző perspektívája az ideragadt emberé, aki elé szebbnél szebb tájak tárulnak, csak épp elérhetetlenek, mert a szögesdrót prominensen átszeli a horizontot. A sorozat vége fele megjelent a szögesdróton vidáman egyensúlyozó emberke, Kinga kis hercege, a Maci, az önfeledett, naiv világszeretet, életöröm, a kíváncsiság vezérelte gyerekes lelkület.

DEUTEN MAKKAI RÉKA


http://archivum2.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/11...