Hódít a Kutizöld

Ötvenkét perces film készült Kuti Dénesről és művészetéről. A Magyar Művészeti Akadémia Szovátán élő, alkotó tagját bemutató alkotás hatperces előzetesét már sokan láthatták a világhálón. A teljes produkciót a tervek szerint még az idén sugározza majd a Duna TV. Gödöllőn a szeptember 11-13. között megrendezett Kárpát-medencei Filmszemlén már láthatták az érdeklődők. Sáfrány József rendező munkája sikeresnek bizonyult. A zsűri az ő Kutizöld című filmjét is díjazta a Vidéki élet, hagyományok kategóriájában. Soha ennyi nevezés nem volt a Kárpát-medencei szemlén, mint az idén, 124, annál nagyobb tehát az elismerés súlya. A film operatőre Karácsony Sándor.


A rendező Sáfrány József magáról így nyilatkozott a médiának: „Rendszeresen foglalkozom a határon túli magyar értékek bemutatásával. Tudományos kutatóexpedíciók filmes kísérője voltam több ízben. Történelmi ismeretterjesztő filmeket, filmsorozatokat is készítettem, elsősorban a magyarországi védett értékekről, a magyar vasutak történetéről, Afrikáról, valamint a világot bejáró, fölfedező, elsősorban magyar kutatókról, az ő nyomukat követve.

Az elmúlt években a Magyar Művészeti Akadémia számára készítettem művészportrékat”.

A díjazott alkotásról ezt vallotta: „Kuti Dénes festőművész teljes festészetét a zöld szín határozza meg. Egyszer egy kritikusa azt írta róla, hogy a szín, amit ő használ, egy speciális zöld, a ’Kutizöld’. Képeit minden esetben a természet ihleti, teljes művészetét a természet határozza meg. Persze mindezt Kuti-módra, egy kicsit kifordítva. Kuti Dénes azon nagyon kevés erdélyi magyar művészek közé tartozik, akik meg tudnak élni a művészetükből, anélkül, hogy egy fikarcnyit is feladnának magukból. Boldog ember”.

Jól választott Sáfrány. Nemcsak a festmények tájjal egybevethető szépségei, különlegessége, nem csupán Szováta, a Sóvidék és Marosvásárhely környéke, a festő színeinek egyedi jellege teszi emlékezetessé a filmet, Kuti Dénes szuggesztív egyénisége, riportalanyi rátermettsége is nagymértékben elősegíthette a sikert. Gratuláció mindhármuknak!