Hargitai Szalon projektzáró mérleggel

„A mérleg pozitív: a 2013-as Hargitai Szalon bel- és külföldön egyaránt megállná bárhol a helyét”, fogalmazott Botár László, a rendezvény kurátora – írja Gergely Edit a Hargita Megyei Kulturális Központ sajtószolgálata által lapunkhoz eljuttatott közleményben.

„A mérleg pozitív: a 2013-as Hargitai Szalon bel- és külföldön egyaránt megállná bárhol a helyét”, fogalmazott Botár László, a rendezvény kurátora – írja Gergely Edit a Hargita Megyei Kulturális Központ sajtószolgálata által lapunkhoz eljuttatott közleményben. A grafikus-designer a szervező Hargita Megyei Kulturális Központ és Hargita Megye Tanácsa kulturális referenseként negyedmagával nyitotta meg november 20-án, Gyergyószentmiklóson A káosz architektúrája alcímű megyei vándortárlat harmadik kiállítását Székedi Ferenc műkritikussal, Barti Tihamér megyei tanácsossal és Tusa Lajossal, a befogadó Pro Art Galéria ügyvivőjével egyetemben. Az idei vándortárlat Csíkszereda és Székelyudvarhely után érkezett Gyergyószentmiklósra.

A társszervező Ora International segélyszervezet vezetői – a Jeszenszky házaspár – jelenlétében Tusa Lajos a házigazdák nevében köszöntötte a Hargitai Szalon kiállítóit és szemlélőit. Botár László kurátor kiemelte, hogy a Hargita megyében élő-, illetve innen elszármazott művészeknek hirdetett pályázaton két gyergyói, az alfalvi Horváth Levente és a csomafalvi származású Csata Jenő munkáit is megtekinthetik a Gyergyóimedencéből érkezők, továbbá mérleget vonván a három helyszínen bemutatott tárlat projektzáróként is értelmezhető eseményén úgy értékelte: a beérkezett munkák színvonalát tekintve a tárlatanyag bárhol, bármilyen megmérettetésen megállná a helyét. Barti Tihamér megyei tanácsos elárulta, ugyan manapság a mindennapokban mindenütt jelen van egyfajta káosz, ennek az architektúrája megtalálására, valóban a képzőművészek, a művészet hivatott. A megyei önkormányzat gyergyói képviselője továbbá a Pro Art Galéria és ökumenikus ifjúsági központ közösségszervező misszióját méltatva, reményének adván hangot, hogy további alkalom is adódik majd az együttműködés révén Gyergyóba rangos tárlatokat hozni. Székedi Ferenc műkritikus A káosz architektúrája témát a káosz mitológiai „dekódolásától” a jelen káoszrendező felhívásáig tekintette át tárlatvezető fejtegetésekkel. A helyi Vaskertes Iskola együttműködésével a tárlatnyitót a város művészeti iskolás diákjai vonós triójának – Csata Orsolya, György Dorottya és Kiss Kinga, Veress Csaba tanár tanítványai – játéka színesítette.

Mint ismeretes, a Hargitai Szalon – első kiadásain Megyei Képzőművészeti Tárlat – idén első ízben ajánlott fel érdemdíjakat is a pályázóknak: a 2013-as év két díjazottja (1000-1000 lejes pénzdíjjal járó elismerés nyertese) az udvarhelyi Kolumbán-Antal József és Xantus Lehel, továbbá tiszteletbeli díjat ítélt a zsűri Damó Istvánnak.

A Csíkszereda – Székely-udvarhely – Gyergyószentmiklós tengelyű vándortárlat felhívására 51 szerzőtől 71 alkotás érkezett, amelyből az öttagú zsűri (Túros Eszter és Botár László, Berze Imre, Damokos Csaba és Ütő Gusztáv) döntése alapján a Hargitai Szalon keretében 35 művész 45 munkáját állították ki.


https://e-nepujsag.ro/articles/hargitai-szalon-projektz%C3%A1r%C3%B3-%E2%80%93-m%C3%A9rleggel