Helyi értékekre fókuszál a PulzusA folytonosság jegyében idén sem marad el a Haáz Rezső Múzeum hagyományos nyári rendezvénye, a Pulzus. A koronavírus-járvány miatt külföldi vendég nincs az alkotók között, de hazai művészekkel a tevékenység már javában zajlik. Sőt az idei művésztelep még a Via Transilvanicához is kapcsolódik.

Nem mondtak le a Pulzus megrendezéséről, bár a múlt héten kissé megtorpant a folyamat, amikor kiderült, hogy a Magyarország által bevezetett utazási szigorítások következtében a magyarországi művészek visszaléptek a részvételtől. Ezt mondta tegnap Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója, majd hozzátette, hogy kilenc hazai alkotó és egy művészettörténész költözött be végül a művésztelep hagyományos helyszínét adó Spanyár-házba, és a hét elején be is indult az alkotómunka.

– Úgy ítéltük meg a helyzetet, hogy kockázatmentesen rendezhetjük meg a tábort. Kis létszámú a csoport, nagy a kert, az alkotóknak lehetőségük van egymástól távol dolgozni, kialakítani a saját kis terüket és többnyire szabadtéren zajlik a folyamat – tájékoztatott a múzeumigazgató.

Gránitfaragástól a textilálomig

Egyébként a művésztelep elsőd­leges célja, hogy a lokális kulturális értékeket beemelje egy tágabb nemzetközi körforgásba, kapcsolatokat teremtsen külföldi és a helyi alkotók között, és hogy szerves része legyen a nemzetközi vérkeringésnek – ez most, a kilencedik Pulzus alkalmával egy kissé átlényegül.

A művésztelep lelke Berze Imre szobrászművész, aki az idén – alkalmazkodva a kialakult helyzethez – végül kilenc alkotót hívott Udvarhelyre. Itt van Dobribán Melinda textilművész Kolozsvárról, Lőrincz Gyula grafikus, ugyancsak Kolozsvárról, a marosvásárhelyi Makkai István szobrászművész, a sepsiszentgyörgyi Péter Alpár képzőművész, Remus Irimescu szobrászművész Temesvárról, Zsigmond Adél textilművész Csíkszeredából és Kányádi Iréne művészettörténész Nagyváradról. Három helyi alkotó erősíti a csapatot: Benedek Levente és Öllerer Áron Viktor képzőművészek, és természetesen a szervező, Berze Imre. Sőt, ő nem is akármin dolgozik a július 29-ig tartó Pulzuson: a kiépülőben lévő Via Transilvanica turisztikai útvonal Udvarhelyszéken elhelyezendő, gránitból készült jelzőköveit faragja „udvarhelyszékivé”, hat ilyen elemre kerülnek helyi motívumok.

Zárás szabadtérben

Nemcsak a helyi jelleg mutatja, hogy mégis rendhagyó az idei Pulzus, hanem a hagyományos zárókiállítás mássága is: pontosan egy hét múlva, jövő szerda délután hat órától az alkotófolyamat helyszínén maradnak az elkészült művek, és oda várják a látogatókat egy különleges szabadtéri tárlat megtekintésére – tudtuk meg Miklós Zoltántól. Az alkotásokat Kányádi Iréne művészettörténész méltatja.

A Pulzusnak az a „rendje”, hogy a művészek itt hagyják egy-egy művüket, ennek köszönhetően alakulóban van egy értékes kortárs művészeti lenyomat Székelyudvarhelyen. Miklós elárulta, hogy már közel 80 darab van a múzeum tuajdonában. Az idei művészeti alkotások is bekerülnek a Képtárba, amelyeket egy későbbi időpontban – amint lehet – majd ott is kiállítanak. Érdekessége még a Pulzusnak, hogy soha nincs visszatérő vendége, ennek a ténynek is köszönhető az összegyűlt művek változatossága.

A Pulzus Művésztelep nagyobbrészt a múzeum saját költségvetéséből valósul meg, megrendezésében partner a Gyergyó­szárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, támogatja a Commu­nitas Alapítvány és több, művészetet kedvelő udvarhelyi vállalkozó.

https://hargitanepe.eu/helyi-ertekekre-fokuszal-a-pulzus/?fbclid=IwAR2csq3xnfzUhXmqRpf7K2b83MPS02bJp...