Homoródszentmártoni Nemzetközi Alkotótáborban 2017-2018-ban készült művészi alkotásokból

Ma délután a Székelykeresztúri Városnapok rendezvénysorozat eseményeként a Molnár István Múzeumban megnyílt a Homoródszentmártoni Nemzetközi Alkotótáborban 2017-2018-ban készült művészi alkotásokból – festészet és kisplasztika – készült kiállítás. Ugyanakkor bemutatásra került a 40 év képekben című művészalbum (2021), amely az alkotótábort, az alkotóművészeket és a műveket hozza közelebb az olvasóhoz.
A megnyitón jelen volt a kiállítás rendezője, dr. Sata Attila, aki 2007 óta a Homoródmente Művészetéért Alapítvány elnökeként szervezője az évről évre megrendezett alkotótábornak. Bodor Klára tanítónő, a Homoródmente Művészetéért Alapítvány alelnöke az alkotótábor létrejöttéről, történetéről, a létrejöttében és működtetésében kiemelkedő szerepet vállalókról beszélt.
„A Homoródszentmártoni Alkotótábor még 1979-ben alakult Nagy Attila akkori községi polgármester és Cseke Péter kezdeményezésére, akik az előzőleg sikeresen bejáratott író-olvasó találkozók után úgy gondolták, a képzőművészeket is érdemes meghívni a községközpontba. A gondolatot rövidesen tettek követték, és 1979-ben Homoródszentmártonba jött Maszelka János, Balázs Imre, Kedei Zoltán, Szécsi András és Gámentzy Zoltán.
A helybéliek leleményességének és a képzőművészeknek köszönhetően egy olyan, ideálisnak mondható alkotási közeg alakult ki, hogy sikerült vonzóvá tenni és Szentmártonba toborozni számos jelentős hazai és időközben az anyaországba áttelepült képzőművészt. Így Homoródszentmárton sikeresen belépett a romániai alkotótáborok sorába, megalakulásától kezdve meghatározza vidékünk, Udvarhelyszék, de tágabb értelemben Székelyföld, Erdély imidzsét, képzőművészeti arculatát.” – mondta el méltató beszédében Kovács Árpád művészettörténész, aki a kiállítás és az alkotások művészi világában is elkalauzolta a közönséget.
A sokoldalú (orvos, képzőművész, zenész) dr. Sata Attila és Dáné Hedvig megzenésített verseket adtak elő.
Köszönjük minden kedves résztvevőnek, hogy ilyen sokan megtisztelték rendezvényünket!
A kiállítás egész augusztus hónap folyamán látogatható.